XBLOG logo @2x

Πρόταση για DVD: Prometheus

Well, και πώς θα μπορούσα να παραλείψω μία τέτοια ταινία, το «Prometheus», το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθε για να αφήσει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την σφραγίδα του στον κινηματογράφο των «Blockbuster», αλλά κυρίως σ΄αυτόν της βαθειάς επιστημονικά φιλοσοφικής αναζήτησης της «Πρώτης Αλήθειας», όπως θα ελεγε και ο αρχαίος ημών σοφός Σωκράτης!

Με το νέο του δημιούργημα ο Ridley Scott (σκηνοθέτης) θεμελιώνει μια ρηξικέλευθη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία μια ομάδα εξερευνητών ανακαλύπτει στοιχεία για την προέλευση του ανθρώπινου είδους στη Γη. Τα στοιχεία αυτά τους οδηγούν σ΄ένα συναρπαστικό ταξίδι στα πιο σκοτεινά σημεία του σύμπαντος, όπου θα χρειαστεί να διεξάγουν έναν τρομακτικό αγώνα για να σώσουν το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.

Ο Scott με την υποβλητική σκηνοθετική του μάτια και με τις χαρακτηριστικές σε τέτοιου είδους ταινίες ταχύτατα εναλλασόμενες σκηνές, επέστρεψε φέτος εν έτη 2012, προκειμένου να μας αποδείξει πώς όσα ανέφερε και ανέλυσε ως έναν μεγάλο βαθμό στα αδιαφιλονίκητα πλέον κλασσικά του μεγαλουργήματα «Alien» και «Blade Runner», χωράνε και είναι άξια περαιτέρω ενδελεχούς εμβάθυνσης πρός μία συνέχεια του φιλοσοφικού συστήματος που έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει. Συγκεκριμένα πάντα ως πρός υπαρξιακά ζητήματα και κατ΄επέκταση ως πρός τις διηνεκείς αντιμαχόμενες τάσεις μεταξύ επιστήμης και θρησκείας (όποιας θρησκείας).

Το «Prometheus» δεν εμφανίστηκε μόνο σαν ένα επιπλέον επιδερμικό «popcorn-blockbuster», μολονότι στα “σκέλια” του κουβαλάει ένα σωρό κοσμοθεωριών για την ανθρώπινη ύπαρξη, για το ενδεχόμενο λίκνο απ΄το οποίο ξεπήδησε η ζωή, για την μετέπειτα εξέλιξη της και ίσως με αναφορές σε οντολογικές ουτοπίες, πράγμα που μας φέρει αβίαστα στο νου το μοναδικό και ανεπανάληπτο αριστούργημα του Stanley Kubrick το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»!

Με χαρά αναφέρομαι στο τεχνικό κομμάτι της ταινίας. Την στιγμή που διαβάζετε την κριτική μου, το «Προμηθέας» ήδη παρελαύνει ανάμεσα στην δεκάδα των επερχόμενων Oscars, στην κατηγορία με τα καλύτερα εφέ. Εύχομαι να αποκτήσει το χρυσό αγαλματάκι διότι τα σκηνικά βρίσκονται άρτια συνδεδεμένα με τα special effects. Κι ενώ με τόση φαντασία τα εφέ θα μπορούσαν να μοιάζουν χάρτινα και ψεύτικα, εδώ στέκονται εξωπραγματικά και μεγαλειώδη.

Οι ερμηνείες τέλος είναι όλες προσεγμένες, ιδιαίτερα αυτών των Charlize Theron, Noomi Rapace και Michael Fassbender. Με τον τελευταίο να αγγίζει την τελειότητα στο χαρακτήρα που του έχει τεθεί να υποδυθεί.

Μην χάσετε το «Prometheus» έστω και τώρα σε DVD.

Δείτε το τρέιλερ!

Βαθμολογία: 8/10

Στέλιος Κοτούμπας

Επισκεφθείτε το blog του Στέλιου: moviegeak.wordpress.com

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.