XBLOG logo @2x

Πρόστιμο €25 εκατομμύρια στην Apple για την επιβράδυνση των παλιών iPhone

Μια γαλλική ρυθμιστική αρχή έπληξε την Apple με πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αμφιλεγόμενη ενημέρωση λογισμικού που επιβράδυνε τα παλαιότερα iPhone. Η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Ελέγχου Απάτης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο AppleInsider, σημειώνει ότι η Apple συμφώνησε να καταβάλει το πρόστιμο και θα αναρτήσει ένα δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της για ένα μήνα. Το πρόστιμο είναι το αποτέλεσμα μίας έρευνας που ξεκίνησε στις αρχές του 2018.

Η διαμάχη ξεκίνησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2017 όταν οι χρήστες διαπίστωσαν ότι η τελευταία έκδοση του iOS μείωνε την απόδοση των παλαιότερων iPhone. Αφού ανακαλύφθηκε, η Apple αναγνώρισε ότι το χαρακτηριστικό εισήχθη για πρώτη φορά με το iOS 10.2.1 και σχεδιάστηκε για να αποτρέπει απρόσμενες διακοπές, καθώς οι παλιές μπαταρίες αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Το πρόβλημα ήταν ότι ποτέ δεν το γνωστοποίησε στους πελάτες της, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την επιβράδυνση αντικαθιστώντας την μπαταρία τους και δεν έπρεπε να αγοράσουν μια εντελώς νέα συσκευή. Επίσης, δεν υπήρχε επιλογή να επαναφέρουν τα κινητά τους σε μια προηγούμενη έκδοση του iOS ή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία.

Η δήλωση των γαλλικών αρχών

Apple iPhone 5s Space Gray

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι “οι ιδιοκτήτες iPhone δεν ενημερώθηκαν ότι οι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος iOS (10.2.1 και 11.2) που εγκατέστησαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση της συσκευής τους”. Ως αποτέλεσμα, οι γαλλικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Apple ήταν ένοχη για “παραπλανητική εμπορική πρακτική λόγω παράλειψης“.

Παρά τις κατηγορίες ότι η συγκεκριμένη λειτουργία έχει ως στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις των νέων συσκευών της, η Apple υποστηρίζει ότι έχει σχεδιαστεί για να «αποτρέψει την απροσδόκητη απενεργοποίηση της συσκευής έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το iPhone». Από το iOS 11.3 και μετά έχει προστεθεί η επιλογή στο λειτουργικό σύστημα για απενεργοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.