XBLOG logo @2x

Προστασία προσωπικών δεδομένων στο internet: Το σημαντικότερο ζήτημα για το 2014

Τις ετήσιες προβλέψεις για τις απειλές που θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το επερχόμενο έτος δημοσίευσε η ESET στην ετήσια έκθεσή της «Προβλέψεις απειλών για το 2014 – Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο».

Για αυτό το έτος, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Edward Snowden σχετικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών σχετικά με την online ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Στην έκθεση αναλύονται τρεις κυρίως κατηγορίες, οι οποίες θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το 2014:

Απώλεια προσωπικών δεδομένων και μηχανισμοί βελτίωσης της προστασίας στο internet

Θέματα όπως η τάση του cloud και πως επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα, οι εξελίξεις αναφορικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούν οι χρήστες να προστατεύσουν τις πληροφορίες τους στο διαδίκτυο, όπως πχ η κρυπτογράφηση δεδομένων, θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Η πρόκληση της διατήρησης της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις μόλυνσης χρηστών από κακόβουλο κώδικα ή άλλες απειλές.

Σε ότι αφορά στους χρήστες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι καταρχήν είναι καλό να δίνεται η πρέπουσα σημασία στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, είναι βασικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν όλες τις πλευρές του ζητήματος της Ασφάλειας Πληροφοριών. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν να μετριαστούν οι επιπτώσεις των απειλών των υπολογιστών».

Απειλές υπολογιστών για Android OS

Στην έκθεση της για το 2013, η ESET είχε ήδη προβλέψει τη μεγάλη αύξηση του κακόβουλου λογισμικού στα Android. Συγκρίνοντας τις ανιχνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012 με αυτές του 2013, το ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο περισσότερο από 60%. Η σημαντική αυτή αύξηση θα συνεχιστεί και το 2014.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση των ερευνητών του Κέντρου Ερευνών της ESET Latin America στο Μπουένος Άιρες, οι κυβερνοεγκληματίες εφαρμόζουν κλασικές μεθοδολογίες επιθέσεων στις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτή τη βάση, η ανακάλυψη σημαντικών ευπαθειών και, κατ’ επέκταση, η εκμετάλλευσή τους διαμέσου κακόβουλου κώδικα, αντιπροσωπεύουν μία εξέλιξη του κυβερνοεγκλήματος που επηρεάζει την τεχνολογία κινητής.

Άλλες απειλές

…όπως νέα εξάπλωση κακόβουλου κώδικα με τη μορφή ransomware, (filecoders όπως το Cryptolocker), τρωτά σημεία στην πλατφόρμα Java, botnets που εξακολουθούν να εμφανίζονται και μάλιστα ακόμη πιο περίπλοκα, απειλές 64-bit, κακόβουλοι κώδικες που προσπαθούν να αποκτήσουν κέρδη από την κλοπή ηλεκτρονικών νομισμάτων και, τέλος, μία πληθώρα μη παραδοσιακών συσκευών όπως έξυπνα αυτοκίνητα, κονσόλες παιχνιδιών, έξυπνες τηλεοράσεις κ.ά., που αποτελούν μία κατηγορία στην οποία μελλοντικά υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν απειλές ειδικά για αυτήν.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση της ESET εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.