Πόσο τοξικά είναι τα smartphone που χρησιμοποιούμε;

Το iFixit και το HealthyStuff συναποφάσισαν να κάνουν ένα εξαιρετικό πείραμα. Αποφάσισαν να καταγράψουν την σταδιακή πτώση στην χρήση επικίνδυνων χημικών στα smartphones νέας γενιάς, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχες παλαιότερες συσκευές.

Τα δύο site πήραν 36 μοντέλα smartphones και τα πέρασαν από φασματογράφο φθορισμού για να ελέγξουν την χημική τους σύσταση!

Η αξιολόγηση των συσκευών, οι οποίες κατατάχτηκαν σε μία κλίμακα από το 0 έως το 5, με το μηδέν να ανταποκρίνεται στην συσκευή που είναι λιγότερο τοξική.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συσκευές σε τρεις παραμέτρους: Α. Την περιεκτικότητα σε 12 κοινά τοξικά χημικά, Β. Την περιεκτικότητα στα διάφορα εξαρτήματα (θήκη, οθόνη, κύκλωμα κλπ) και Γ. Την γενική τοξικότητα.

Έξι από τις συσκευές που εξετάστηκαν αξιολογήθηκαν ως «χαμηλού κινδύνου»: το Motorola Citrus (2.56), το iPhone 4S (2,69), το LG Remarq (2,69), το Samsung captivate (2,71), το iPhone 5 (2,75) και το Samsung Evergreen (2,81).

24 από τις συσκευές καταγράφηκαν ως μέτριου κινδύνου και 6 συσκευές βρέθηκαν να είναι υψηλού κινδύνου.

Στις υψηλού κινδύνου ανήκουν οι: Palm m125 (4,58), Motorola Renew (4,56), Nokia N95 (4,50), BlackBerry Storm 9530 (4,41), Palm Treo 750 (4,26), ενώ το ανώτατο σκορ (5,0) επέδειξε το iPhone 2G!

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι συσκευές που εμφανίζουν υψηλό σκορ τοξικότητας είναι παλαιότερης παραγωγής. Εννοώντας πως έχουν κατασκευαστεί πριν το 2010. Αυτό σημαίνει πως όσο περνούν οι γενιές των smartphones, γίνονται όλο και λιγότερο τοξικά, όλο και περισσότερο φιλικά προς τους χρήστες και το περιβάλλον και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να περηφανευτεί το τμήμα ερευνών των κατασκευαστών.

Πώς μπορεί κανείς να ελέγξει όμως την τοξικότητα της συσκευής του;

Δεν μπορεί εκτός κι αν έχει τον εξοπλισμό και το προσωπικό του iFixit. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως, είναι να διαβάζετε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που σας ενδιαφέρει.

To iPhone 5, παραδείγματος χάριν, στη σελίδα των τεχνικών χαρακτηριστικών, διαθέτει πληροφορίες για τα νέα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που έχει η συσκευή.

Σε κάθε περίπτωση, από έρευνες όπως αυτή του iFixit, μαθαίνουμε πως όσο νεότερης γενιάς είναι η συσκευή μας, τόσο λιγότερο τοξική είναι, πράγμα που μόνο ως καλό μπορεί να χαρακτηριστεί.

[via]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.