XBLOG logo @2x

Κωδικοί Ασφαλείας (passwords) | Τι να προσέξετε!

Χρήσιμες συμβουλές από την INTEC Hosting Solutions

Αν η χρήση των κωδικών ασφαλείας στην καθημερινότητά σας κοντεύει να σας τρελάνει, δεν είστε ο μόνος ή η μόνη!

Για λόγους ασφαλείας η χρήση κωδικών (passwords) σήμερα είναι αναγκαία παντού, στο e-mail, στο κινητό, στο tablet, στον υπολογιστή, στην τράπεζα (e-banking), στα social media, στο e-shopping και σε πολλές άλλες υπηρεσίες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ασφαλή, ο τρόπος στο πώς επιλέγουμε αυτούς τους κωδικούς και πού τους φυλάμε.

Πώς να επιλέξετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης

Πολλοί χρήστες έχουν τον ίδιο κωδικό (password) σε πολλές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας μια λέξη ή μια φράση που μπορούν εύκολα να θυμηθούν, πχ ένα όνομα, ένα παρατσούκλι ή το επώνυμο τους, κάτι που είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Αυτού του είδους οι κωδικοί πρόσβασης είναι πολύ εύκολο να τους ανίχνευσει κάποιος κακοπροαίρετος.

Γι΄αυτούς τους λόγους:

  • Επιλέξτε κωδικό πρόσβασης που να περιλαμβάνει σύμβολα, αριθμούς και γράμματα (πεζά και κεφαλαία).
  • Χρησιμοποιήστε σύμβολα που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γράμμα. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε το “!” αντί για το “i”, το “@” αντί για “a” και το “3” αντί για το “e”. Έτσι μπορείτε να πετύχετε έναν ασφαλή κωδικό!
  • Αποφύγετε τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών, λέξεις ή ακρωνύμια που μπορεί να βρεθούν στο λεξικό ή φράσεις που σας χαρακτηρίζουν.
  • Πολλές σελίδες έχουν μηχανισμό ελέγχου του κωδικού πρόσβασης και σας ενημερώνουν, όταν τον πληκτρολογείτε, για την εγκυρότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του. Προσέξτε αν η σελίδα αναφέρει ότι ο κωδικός σας δεν είναι ασφαλής και πληκτρολογήστε έναν άλλο.

Για να κρατήσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας ασφαλείς μην τους στείλετε σε κανέναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και στον εαυτό σας.

Επίσης καλό είναι να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασής σας κάθε 30 με 90 ημέρες και ποτέ να μην κρατάτε σημειώσεις με τους κωδικούς κοντά στον υπολογιστή σας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.