XBLOG logo @2x

Αρχίζει: Τα (ro)bots μαθαίνουν να μιλάνε στη δική τους γλώσσα

Δύο bots μπόρεσαν να αναπτύξουν μια δική τους γλώσσα επικοινωνίας στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης OpenAI στη Silicon Valley. Το OpenAI ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της Tesla, Elon Musk, και επικεφαλής αυτού του project είναι ο Igor Mordatch.


Όπως αναφέρει στην αναλυτική ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από το OpenAI, ο Mordatch και οι συνεργάτες δημιούργησαν έναν δισδιάστατο κόσμο όπου ανατίθενται διάφορες εργασίες στα bots, όπως να μετακινηθούν από το σημείο Α στο σημείο Β. Ο κόσμος είναι απλός, μονάχα ένα μεγάλο λευκό τετράγωνο, και τα bots έχουν διάφορα χρώματα: πράσινο, κόκκινο ή μπλε. Ο στόχος όμως αυτού του “κόσμου” είναι πιο πολύπλοκος. Ο κόσμος επιτρέπει στα bots να δημιουργήσουν την δική τους γλώσσα έτσι ώστε να συνεργάζονται και να βοηθάνε το ένα το άλλο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται «ενισχυτική μάθηση» (reinforcement learning), μια βασική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και για το AlphaGo, την μηχανή που δημιούργησε το εργαστήριο DeepMind AI της Google και “έσπασε” το αρχαίο παιχνίδι Go. Τα bots μετακινούνται στον χώρο τους μαθαίνοντας από τα λάθη τους και μαθαίνοντας τι δουλεύει και τι όχι για να ολοκληρώσουν μια εργασία, όπως το να φτάσουν στο σημείο Β. Άμα μια συγκεκριμένη κίνηση τα βοηθήσει να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους θα την επαναλάβουν. Με τον ίδιο τρόπο έμαθαν πως να φτιάξουν τη γλώσσας τους – λέγοντας το ένα στο άλλο που να πάει φτάνουν πιο γρήγορα στα διάφορα σημεία.


Διαβάστε επίσης: Η Vertu φτιάχνει κινητά των €10,000 – Πόσα έχει πουλήσει μέχρι σήμερα;


Για να φτιάξουν τη γλώσσα τους, τα bots ανέθεσαν τυχαίους αφηρημένους χαρακτήρες σε απλές έννοιες τις οποίες έμαθαν όσο εξερευνούσαν τον ψηφιακό τους κόσμο. Τα bots αναθέτουν χαρακτήρες το ένα στο άλλο, στα σημεία ή στα αντικείμενα του κόσμου τους, καθώς και στις ενέργειες όπως “πήγαινε σε” ή “κοίτα αυτό.“ Ο Mordatch και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι όσο η γλώσσα των bot γίνεται πιο περίπλοκη, παρόμοιες τεχνικές θα τους βοηθήσουν να φτιάξουν έναν μεταφραστή για τα Αγγλικά. Ένας ερευνητής στο OpenAI δουλεύει ήδη στον “μεταφραστή bot.”

«Εκπαιδεύσαμε τα bots μέσω της τεχνικής της ενισχυτικής μάθησης και λόγω του προσεκτικού σχεδιασμού του πειράματος, εκείνα κατάφεραν να αναπτύξουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους» εξηγούν οι ερευνητές. «Σκεφτόμαστε ότι αν σιγά-σιγά αυξήσουμε την περιπλοκότητα του περιβάλλοντός τους όπως και το εύρος των επιτρεπόμενων πράξεών τους, τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας εκφραστικής ρομποτικής γλώσσας που να περιέχει έννοιες πέρα από τα βασικά ρήματα και ουσιαστικά που αναπτύχθηκαν σε πρώτη φάση.»

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.