XBLOG logo @2x

O ιός Koobface ξεκινά δυναμικά την γιορτινή περίοδο, Τι να προσέξετε

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και η… συμμορία του ιού Koobface είναι τόσο απασχολημένοι όσο και οι βοηθοί του Αϊ Βασίλη! Το κέντρο Symantec Security Response της Symantec εντόπισε την τελευταία τους καμπάνια που περιλαμβάνει δημοσίευση μηνυμάτων σε προφίλ του Facebook που συνδέονται είτε με ψεύτικη ιστοσελίδα του Facebook ή ψεύτικα sites με video. Αμέσως μετά εμφανίζεται στους χρήστες ένα αρχείο setup.exe, το οποίο μπορεί να είναι με τη μορφή αναβάθμισης ενός Flash Player ή ενός δωρεάν antivirus, που υποτίθεται πως προστατεύει τους χρήστες από το Koobface.

Οι ψευδείς δημοσιεύσεις του Facebook είναι παρόμοιες με αυτές:

  • I caan’t ffall asleepp affter viewwing thiss videeo. I haven’tt seenn aanything liike this
  • I can”t falll aslleep aftter viiewing thhis vvideo. I havven’t seeen aanything likee thhis
  • I caan’t ffall aslleep aftter vieewing thiss videoo. I haveen’t seeen annything llike thiis

Κάθε μήνυμα περιέχει ένα link μέσω του οποίου, όσοι το ακολουθήσουν, βρίσκονται σε μία ιστοσελίδα του Facebook, σαν αυτή που βλέπετε παραπάνω ή ανοίγουν μία ιστοσελίδα video που περιέχει ένα video με Χριστουγεννιάτικο θέμα, όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω.

Ιός Koobface στο Facebook

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε το σερφάρισμα στο internet αυτή την περίοδο, απλά λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές ώστε να παραμείνετε ασφαλείς ενώ βρίσκεστε στο internet:

  • Να είστε προσεκτικοί με τα links που ακολουθείτε: Ασκείτε με προσοχή την είσοδο σας σε links από άγνωστους αποστολείς. Πάντα διατηρείτε μία επιφύλαξη γύρω από μηνύματα εντός μίας ιστοσελίδας ή όταν μηνύματα εμφανίζονται ότι στέλνονται από κάποια ιστοσελίδα, τσεκάρετε πάντα το URL.
  • Χρησιμοποιήστε προστασία: Εξασφαλίστε ότι χρησιμοποιείτε μία up-to-date λύση ασφάλειας που προστατεύει από spam και υιούς. Χρησιμοποιείτε λογισμικό ασφάλειας, όπως το Norton Internet Security 2010 ή άλλα.
  • Κάθε κλικ μετράει: Όταν σας ζητείται να επιτρέψετε ή να απορρίψετε μία πρόσβαση σε εφαρμογή στο internet, πάντα να απορρίπτετε την πρόσβαση εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι η ιστοσελίδα είναι αυθεντική και ασφαλής. Ελέγξτε το web safety services, όπως το Norton Safe Web, όπου η κοινότητα των χρηστών διαδικτύου συνεργάζονται για να αναφέρουν επικίνδυνες phishing και malware ιστοσελίδες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.