XBLOG logo @2x

Nokia: Έρχονται νέα Nokia κινητά και tablets, αλλά δεν είναι δικά της

Η Nokia ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει την επωνυμία της σε νέα κινητά τηλέφωνα και tablets που θα κυκλοφορήσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα κινητά θα τα φτιάχνει η ίδια.

Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συμφωνίας που καλύπτει τα δικαιώματα επωνυμίας και αδειοδότησης της πνευματικής ιδιοκτησίας, η Nokia Technologies θα δόσει άδεια στην HMD global Oy (HMD) να δημιουργεί κινητά τηλέφωνα και tablets με την επωνυμία Nokia για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Nοkia Technologies θα λαμβάνει μερίδιο από τα κέρδη των Nokia συσκευών της HMD τα οποία θα καλύπτουν τα δικαιώματα για το brand και τα πνευματικά δικαιώματα.

Η HMD global Oy είναι μια νεοσύστατη εταιρία με έδρα στη Φιλανδία στην οποία κύριος μέτοχος είναι ο Jean-François Baril, στη καρέκλα του CEO κάθεται ο Arto Nummela και πρόεδρος είναι ο Florian Seiche ο οποίος έχει δουλέψει στις Nοkia, Siemens, Orange και HTC. Μάλιστα, ο Baril ήταν ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Nοkia την περίοδο 1999 με 2012. Η εταιρία αυτή έχει σε αποκλειστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα για τη χρήση του Nokia brand.

Εφόσον η Nokia έδωσε τα δικαιώματα χρήσης της επωνυμίας στην HMD, κάποιος πρέπει τώρα να φτιάξει τα κινητά. Τον ρόλο του κατασκευαστή αναλαμβάνει η FIH Mobile Limited (FIH), μια θυγατρική της Hon Hai Precision Industries που ανήκει στο Foxconn Technology Group. Η FIH Mobile έγινε πρόσφατα γνωστή επειδή εξαγόρασε το τμήμα των feature phones της Microsoft έναντι $350 εκατομμύρια. Συνοψίζοντας, η Nokia θα παρέχει το όνομα και τη καθοδήγηση, η HMD θα σχεδιάζει τις συσκευές και η FIH θα παράγει τις συσκευές.

Η HMD global Oy θα επενδύσει περισσότερα από $500 εκατομμύρια για την ανάπτυξη και τη διαφήμιση των επερχόμενων Nokia συσκευών, και για να πουλήσουν επέλεξαν το Android OS για λειτουργικό σύστημα. Η Nοkia θα έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της HMD global Oy και θα «θέτει υποχρεωτικές απαιτήσεις για την χρήση του brand και τις επιδόσεις των συσκευών.»

Με λίγα λόγια τα Nοkia επιστρέφουν, αλλά δεν είναι Nοkia.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.