XBLOG logo @2x

Ξεκινά η παραγωγή των πρώτων αυτόνομων μίνι βαν για παραδόσεις από τη Neolix

Neolix van
Φωτογράφος: Giulia Marchi/Bloomberg

Η Neolix, μια startup εταιρία με έδρα στο Πεκίνο της Κίνας, πρόκειται να ξεκινήσει στις 31 Μαΐου την μαζική παραγωγή των αυτόνομων οχημάτων της. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που ξεκινούν την παραγωγή αυτού του είδους οχημάτων και έχουν πελάτες κολοσσούς σαν την JD.Com και την Huawei.

Αυτά τα οχήματα θυμίζουν μικρά φουτουριστικά βαν, και υπολογίζεται θα πουλήσουν χιλιάδες από αυτά μέσα στον πρώτο χρόνο. Αυτά τα βαν πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά την κινέζικη αγορά, καθώς ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Alibaba, Jack Ma, προβλέπει ότι μέσα στην δεκαετία οι παραδόσεις δεμάτων στην Κίνα θα ξεπερνούν το 1 δις κάθε μέρα. Τα αυτόνομα οχήματα της Neolix θα αναλάβουν την παράδοσή τους, αν όλα πάνε καλά.

Ο 45χρονος ιδρυτής της Neolix, Yu Enyuan, δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξη στα κεντρικά τους:

«Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα αλλάξουν τον κόσμο, όπως και η αλλαγή από τα κάρα στο αυτοκίνητο. Έψαχνα για κάτι που αξίζει να αγωνιστώ, και ό,τι κάνω τώρα είναι αυτό.»

Οι προβλέψεις της Neolix και το μέλλον των “robo-van”

Neolix vending machine vehicle
Ένα βαν που δουλεύει σαν αυτόματος πωλητής αναψυκτικών. Φωτογράφος: Giulia Marchi/Bloomberg

[irp][/irp]

Ο Yu έχει δοκιμάσει πάνω από 1,000 οχήματα σε κλειστές περιοχές, όπως σε Κινέζικες σχολές. Αναφέρει ότι η παράδοση αγαθών είναι μόνο αρχή και ευελπιστεί στο μέλλον αυτά τα οχήματα να δουλεύουν 24/7 σαν φορητοί… αυτόματοι πωλητές ή σαν μηχανήματα για διάφορες εργασίες.

Τα οχήματα της Neolix θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που παραδίδουν σήμερα τα δέματα, κάτι που για τις εταιρίες έχει μόνο θετικά: δεν χρειάζεται να πληρώνουν παραπάνω προσωπικό και τα δέματα θα παραδίδονται με λιγότερα λάθη. Βέβαια, για την ώρα θα πρέπει να βρουν λύση για το πως θα βγαίνει το δέμα από το αμάξι και θα παραδίδεται στον παραλήπτη (η Ford είχε προτείνει την δημιουργία ενός ρομπότ που θα βγαίνει από το όχημα και θα το δίνει).

Το κόστος για ένα τέτοιο “robo-van” ανέρχεται στις $30,000 περίπου. Η Neolix θα κατασκευάσει αρχικά 30,000 κομμάτια και μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια προσδοκά να έχει πουλήσει πάνω από 100,000. Μάλιστα η εταιρία είναι σε συζητήσεις και με πελάτες από Ελβετία, ΗΠΑ και Ιαπωνία για να στείλει και εκείνα τα δημιουργήματά της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κινέζικη αγορά υπάρχει μια έκρηξη ανάπτυξης του e-commerce τομέα η οποία ξεκινήσει από εταιρίες κολοσσούς όπως η Alibaba (του Jack Ma) που πουλάνε χιλιάδες αντικείμενα σε εξευτελιστικές τιμές. Η Alibaba Group Holding Ltd ξεκίνησε από το 0 και σήμερα έχει αξία $400 δισεκατομμύρια.

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο για τα βαν της Neolix στο Bloomberg.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.