XBLOG logo @2x

Η Microsoft βάζει οριστικό τέλος στα Windows Vista

Η Microsoft αποχαιρετά επιτέλους τα Windows Vista, πάνω από 10 χρόνια μετά το λανσάρισμά τους. Η υποστήριξη για αυτό το λειτουργικό σταματάει σήμερα, θέτοντας τους εναπομείναντες χρήστες σε πιθανούς κινδύνους αν δεν αναβαθμιστούν σε νεότερη έκδοση των Windows.

Με κωδική ονομασία Longhorn, τα Windows Vista κατέφθασαν αργοπορημένα και δυστυχώς δεν έμειναν για καιρό στην αγορά επειδή θεωρήθηκαν από τους χρήστες ως άλλη μια “κακή” έκδοση των Windows. Με τα Vista η Microsoft ήθελε να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα αρχείων και να φέρει την επανάσταση στο γραφικό περιβάλλον.

Το νέο σύστημα αρχείων που είχε αναπτύξει η Microsoft ονομαζόταν Windows Future Storage (WinFS). Με το WinFS όλα τα αρχεία θα ανήκαν σε μια τεράστια βάση δεδομένων για γρήγορη αναζήτηση. Τα αρχεία θα μπορούσαν να είχαν συνδέσμους με άλλα αρχεία αλλά τελικά η Microsoft αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το WinFS. Κομμάτια του WinFS μπήκαν στο SQL Server και γρήγορα ξεχάστηκε απ’ όλους.

Windows Vista desktop

Παρότι τα Windows Vista και το Windows Future Storage απέτυχαν όταν βγήκαν στην αγορά, η Microsoft κράτησε κάτι από αυτό το λειτουργικό: το γραφικό περιβάλλον Aero. Γνωστό ως Windows Aero ή Aero Glass, αυτό το UI έδωσε στα Vista το εντελώς νέο λουκ που χρειαζόντουσαν. Μαζί με το Aero ήρθε και μια νέα sidebar με widgets και το Start menu βελτιώθηκε για να παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να ψάχνει τα αρχεία του με ένα κλικ. Ακόμη, η Microsoft με τα Vista επανασχεδίασε το μενού των ανοιχτών εφαρμογών που εμφανίζεται πατώντας τα alt+tab, όμως πλέον απαιτούσε πολλούς πόρους και οι χρήστες σπάνια το χρησιμοποιούσαν.

Τα Windows Vista βασίζονταν πάρα πολύ στα γραφικά και για αυτό έλαβαν πολλές αρνητικές κριτικές. Οι παλιότεροι υπολογιστές δεν λειτουργούσαν πολύ καλά με το νέο γραφικό περιβάλλον, και η Microsoft εισήγαγε τα παραπλανητικά αυτοκόλλητα “Vista Ready” που έμπαιναν σε όλους τους υπολογιστές παρότι μερικοί δεν είχαν έτοιμους drivers γραφικών για το Aero Glass. Τα Vista έγιναν γρήγορα γνωστά ως ένα “βαρύ” λειτουργικό, ειδικά στα laptops. Επίσης βγήκαν την ίδια περίοδο με την άνοδο των netbooks, και οι κατασκευαστές υπολογιστών δεν βοήθησαν πολύ στη διάδοση των Vista βάζοντας κάποιο Linux λειτουργικό ή Windows XP στα netbooks τους.

Οι χρήστες αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα με τις προστασίες DRM των Blu-ray discs και τα άπειρα μηνύματα του συστήματος User Account Control (UAC) – δηλαδή το σύστημα ασφαλείας που σας προειδοποιεί κάθε φορά που ανοίγετε κάποιο νέο πρόγραμμα. Η Microsoft αργότερα έλυσε το πρόβλημα του UAC, αλλά όχι αρκετά σύντομα για να αποτρέψει την κωμική διαφήμιση της Apple στη καμπάνια «Mac vs. PC».

Windows Vista Flip 3D

Τα Windows Vista δεν είχαν υλοποιηθεί σωστά, όμως έθεσαν νέα standards για το μέλλον των Windows. Η νέα διεπαφή αναζήτησης έθεσε τα θεμέλια για την αναζήτηση που βρίσκεται στα Windows 7, Windows 8 και Windows 10, και αρκετές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον υπάρχουν ακόμα και στα Windows 10 σήμερα. Τα Vista μπορεί να απέτυχαν και να αντικαταστάθηκαν γρήγορα από τα 7, όμως βελτίωσαν το design, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια της πλατφόρμας.

Δυστυχώς για τα Windows Vista, έφτασαν μια περίοδο που η Microsoft ήταν στα χειρότερά της, όσον αφορά τη λειτουργία της. Η Microsoft είχε γίνει τόσο αλαζονική και έμμονη με τη διατήρηση του μονοπωλίου των Windows που έχασε ενδιαφέρον για τους πελάτες και τεράστιες ευκαιρίες, όπως τα smartphones. Ενώ η Apple έφτιαχνε μια νέα διεπαφή αφής για το iPhone, ο Steve Ballmer έπαιρνε λάθος αποφάσεις για τα Vista και ξόδευε πολλά λεφτά για τρελές διαφημίσεις.


Με τον Satya Nadella στο τιμόνι της Microsoft οι εκδόσεις των Windows έχουν απλοποιηθεί, το λειτουργικό σύστημα είναι πιο σταθερό από ποτέ και η Microsoft είναι ανοιχτή για συνεργασίες (πχ με την Canonincal). Τα Windows Vista μπορεί να έθεσαν τα θεμέλια για τις σύγχρονες εκδόσεις της πλατφόρμας, αλλά για πάντα θα τα θυμόμαστε ως ένα αποτυχημένο λειτουργικό σύστημα μαζί με τα Windows ME και Windows 8. Οπότε, αντίο Vista.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.