XBLOG logo @2x

Η Microsoft ενσωματώνει το Linux στη καρδιά των Windows

Η Microsoft έχει αποκτήσει ένα εντελώς νέο χαρακτήρα με τον Satya Nadella στο τιμόνι, δίνοντας τεράστιο βάρος στην open-source κοινότητα και στο οικοσύστημα της Apple. Στο τελευταίο συνέδριο Build που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 30 Μαρτίου έδειξε πόσο πολύ έχει αρχίσει να αγαπάει το Linux.

Η πρώτη ανακοίνωση αφορά τη νέα συνεργασία της με τη Canonical, την εταιρία που αναπτύσσει τη διασημότερη διανομή Linux, το Ubuntu. Στο επόμενο μεγάλο update των Windows 10 η Microsoft θα ενσωματώσει binaries του Ubuntu επιτρέποντας στους χρήστες να τρέξουν προγράμματα αναπτυγμένα για το Ubuntu. Για να επιτευχθεί αυτό η Canonical θα δημιουργήσει μια υποδομή μέσα στα Windows 10, με την ονομασία Windows Sybsystem for Linux, στην οποία θα εκτελείται ένα user-mode image του Ubuntu.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά το bash, το οποίο έρχεται στα Windows! Πλέον οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εντολές του Terminal στο Command Prompt – μερικές από τις εντολές περιλαμβάνουν τα apt, ssh, rsync, find, grep, vim, emacs, awk, sed, ruby, tar, sort, php, mysql, perl, python, wget, md5sum, gpg, curl, apache, gcc, diff, και patch. Πληκτρολογώντας “bash” στο Start menu των 10 και πατώντας Enter, ένα cmd.exe console θα ανοίξει τρέχοντας το Ubuntu /bin/bash με πλήρη πρόσβαση στο Ubuntu user space.

Τα παραπάνω είναι καταπληκτικά νέα για όλους τους προγραμματιστές οι οποίοι δεν θα χρειάζονται τώρα πια να ενσωματώνουν κάποια Linux διανομή σε δεύτερο διαμέρισμα μόνο και μόνο για να έχουν τη δύναμη του bash και άλλων εργαλείων που δεν ήταν διαθέσιμα στα Windows. Η Microsoft έκανε σαφές στην παρουσίαση πως επιθυμεί ένας υπολογιστής που τρέχει Windows 10, να αποτελέσει το απόλυτο μηχάνημα ανάπτυξης εφαρμογών για διαφορετικές πλατφόρμες, χωρίς περιορισμούς.

Το update που θα φέρει το Linux στα Windows 10 θα έρθει το καλοκαίρι.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.