XBLOG logo @2x

Πέθανε ο “πατέρας του Pac-Man” και ιδρυτής της NAMCO, Masaya Nakamura

Σε ηλικίας 91 ετών έφυγε από την ζωή ο Masaya Nakamura, ο ιδρυτής της εταιρίας NAMCO. Τα δυσάρεστα νέα έρχονται από την ίδια την εταιρία του, η οποία δεν διευκρίνισε την αιτία του θανάτου του.

Ο Masaya Nakamura ξεκίνησε να ασχολείται με τα παιχνίδια από το 1955, όταν ίδρυσε την εταιρία Nakamura Manufacturing για να κατασκευάζει παιχνίδια για λούνα παρκ και πανηγύρια. Μέσα στη δεκαετία του ’70 εξαγόρασε την Atari και μετονόμασε την εταιρία σε Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company ή πιο σύντομα NAMCO.

Η NAMCO δεν άργησε να γίνει γνωστή παγκοσμίως αφού κυκλοφόρησε τα άκρως επιτυχημένα Pac-Man, Ms. Pac-Man, Galaga, Dig Dug και Pole Position για τα arcades. Παρά το γεγονός ότι το Pac-Man σχεδιάστηκε από τον Toru Iwatani, ο τίτλος “πατέρας του Pac-Man” δόθηκε τιμητικά στον Nakamura επειδή ήταν ο ιδρυτής της εταιρίας.

NAMCO founder Masaya Nakamura

Το Pac-Man αρχικά ονομαζόταν Pakkuman, ένα όνομα που ήταν παράγωγο της ιαπωνικής φράσης “paku-paku taberu”. Αυτή η φράση περιγράφει τον ήχο που κάνει το στόμα όταν ανοιγοκλείνει. Λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία σαν Puck-Man, όμως όταν έφτασε στην Δύση το έκαναν Pac-Man επειδή φοβόντουσαν ότι ο κόσμος θα άλλαζε το πρώτο γράμμα για πλάκα (“Fuck-Man”). Ο Toru Iwatani αποκαλύπτει ότι έμπνευση για το Pac-Man αποτέλεσε μια… πίτσα και ο Ποπάι. Ο Toru εμπνεύστηκε τον Pac-Man όταν είδε μια πίτσα που είχε φαγωθεί ένα κομμάτι της, και η ικανότητά του να δυναμώνει όταν τρώει κάτι προέρχεται από τον Ποπάι.

Το Pac-Man κυκλοφόρησε το 1980 και από το 2008 κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επιτυχημένο arcade με κέρματα. Πιστεύεται ότι έχει παιχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια φορές και πλέον αποτελεί μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας.



Ο Masaya Nakamura έμεινε πρόεδρος και ιδρυτής της Namco και μετά το 2005, όταν η εταιρία συγχωνεύτηκε με τη Bandai.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.