XBLOG logo @2x

Lavabit: Επέστρεψε η απαραβίαστη υπηρεσία κρυπτογραφημένων email που χρησιμοποιούσε ο Snowden

Το 2013, όταν ο Edward Snowden έβγαλε στην φόρα τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης των Η.Π.Α., αποκαλύφθηκε ότι η αγαπημένη του υπηρεσία για ανταλλαγή emails ήταν το Lavabit. Τα emails στο Lavabit ήταν όλα κρυπτογραφημένα και για αυτό όταν ζήτησε η NSA να παραδώσουν το SSL κλειδί κρυπτογράφησής τους, ο ιδρυτής Ladar Levison έκλεισε την επιχείρησή του για να μην διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία 410,000 χρηστών.

Το Lavabit τώρα επέστρεψε, μαζί με νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι το SSL κλειδί δεν μπορεί να ποτέ να ανακτηθεί, ακόμα και από την ίδια την εταιρία. Μία από τις αναβαθμίσεις που έγιναν στην υπηρεσία είναι η χρήση του πρότυπου DIME (Dark Internet Mail Environment) για να κρύβουν τα μεταδεδομένα των emails, το οποίο επίσης κρύβει τον αποστολέα και τον παραλήπτη από τους παρόχους Διαδικτύου (ISP).

Μιλώντας στο The Intercept, εκπρόσωπος της Lavabit εξήγησε ότι το SSL κλειδί είναι τώρα αποθηκευμένο σε μία απαραβίαστη συσκευή και έχει οριστεί στα τυφλά ένας τεράστιος κωδικός. Όταν κάποιος προσπαθήσει να ανακτήσει το κλειδί η συσκευή θα αυτοκαταστραφεί.

Προς το παρόν μόνο οι παλιοί χρήστες του Lavabit μπορούν να φτιάξουν νέο λογαριασμό, όμως σύντομα η εταιρία θα αρχίσει να δέχεται νέους χρήστες. Για να έχετε λογαριασμό εκεί όμως πρέπει να πληρώσετε: με $15/χρόνο έχετε λογαριασμό με χωρητικότητα 5GB και με $30/έτος σας δίνονται 30GB για τα μηνύματά σας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.