XBLOG logo @2x

Imagine Cup 2009: Στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί του διαγωνισμού

Στο Κάιρο της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Imagine Cup 2009 της Microsoft, στους οποίους έλαβαν μέρος οι προκριθέντες μεταξύ 300.000 ατόμων από περισσότερες από 100 χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο διαγωνισμό η ομάδα NTUA από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή για αυτόματη διάγνωση ασθενειών Artificial Inteliggence Doctor (AID).

Με θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», ο διαγωνισμός, στο έβδομο έτος της διεξαγωγής του, κάλεσε τους νέους από όλο τον κόσμο να καταθέσουν λύσεις που θα σχετίζονταν με έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως έχουν καθοριστεί από τον ΟΗΕ, καλύπτοντας θέματα όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, η μείωση της εξάπλωσης του AIDS και η εξασφάλιση πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως. Οι 444 φιναλίστ από 70 χώρες διαγωνίστηκαν σε εννιά συνολικά κατηγορίες στους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών και των ψηφιακών τεχνών.

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» κατέλαβε η ομάδα SYTECH από τη Ρουμανία. Η τελετή για τη βράβευση των νικητών και των εννιά κατηγοριών του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από τις επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου.

Microsoft Imagine Cup 2009

Ο Πάτρικ Μαλόουν, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς δήλωσε σχετικά: «Ο διαγωνισμός Imagine Cup, στον έβδομο χρόνο της διεξαγωγής του, συνεχίζει να εμπνέει και να προκαλεί δημιουργικά τους νέους. Αναζητώντας φέτος λύσεις για τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας, είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να διαπιστώσουμε την ισχυρή θέληση που διαθέτουν οι σύγχρονοι νέοι για να δουλέψουν σκληρά, θέτοντας υψηλούς στόχους, αλλά και την ικανότητά τους για ανάπτυξη προτάσεων που μπορεί αργότερα να μετεξελιχθούν σε ρεαλιστικές λύσεις. Συγχαίρουμε την ομάδα NTUA από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, για την ιδιαίτερα αξιόλογη και καινοτόμο εφαρμογή που παρουσίασε και ευχόμαστε να συνεχίσουν το ερευνητικό τους με το ζήλο και την αγάπη που πρόσφατα θαυμάσαμε».

Η καινοτόμος εφαρμογή Artificial Inteliggence Doctor (AID), που παρουσίασε η ομάδα «NTUA», αποτελεί μια πρόταση αυτόματης διάγνωσης ασθενειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γιατρών. Μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση, σε πρώτο στάδιο, της ελονοσίας και της πνευμονίας, χωρίς να απαιτείται, όσο είναι αυτό εφικτό, η παρουσία ιατρικού προσωπικού. Την ομάδα «NTUA» απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωσήφ Αλβέρτης, Κωνσταντίνος Σίδερης, Χάρης Αγγελιδάκης και Κώστας Ζαμπογιάννης, που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρότασή τους υπό την επίβλεψη του Γιώργου Γκιώνη, Υποψήφιου Διδάκτορα ΕΜΠ και με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή ΕΜΠ Ιωάννη Ψαρρά και του Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Ασκούνη.

Microsoft Imagine Cup 2009

Με τη λήξη της φετινής διοργάνωσης ανακοινώθηκε η έναρξη του Imagine Cup 2010, το οποίο θα διατηρήσει τη θεματολογία της φετινής χρονιάς. Οι τελικοί της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία, μια χώρα με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά επιτυχίας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Οι εγγραφές για συμμετοχή έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.imaginecup.com για περισσότερες πληροφορίες. Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές, αλλά και μαθητές ηλικίας άνω των 16 ετών.

Το Imagine Cup διοργανώνεται από τη Microsoft από το 2003 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας για φοιτητές. Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” και “SmartEyes” (2005 και 2004 αντίστοιχα). Το 2006 συμμετείχε με το “Allergy ON!”,  το 2007 με το “Noesis” και το 2008 με το “Project Protasis” του μαθητή Αντώνη Πλατάνιου.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.