XBLOG logo @2x

Ο νέος υπολογιστής της IBM είναι τόσο μικρός όσο ένας κόκκος αλατιού

Στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές βλέπουμε συχνά τους ήρωες να τοποθετούν μικροσκοπικά τσιπάκια στους κακούς για να παρακολουθούν τη κάθε τους κίνηση. Απ’ εκεί φαίνεται ότι πήρε την ιδέα της η IBM για τον νέο υπολογιστή που έφτιαξε.

Όπως ανακοίνωσε η IBM στο Think 2018, το σημαντικότερο συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο, ο νέος της υπολογιστής έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος αλατιού, δηλαδή 1 x 1 mm! Έχει την ίδια υπολογιστή ισχύς με έναν x86 υπολογιστή του 1990, διαθέτει «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τρανζίστορ» και το κόστος παραγωγής του δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά.

Σε τι, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Η εταιρία αναφέρει ότι βασίζεται στο blockchain και είναι σχεδιασμό για να παρακολουθεί τις αποστολές αγαθών έτσι ώστε να εντοπίζει απάτες ή κλοπές. Διαθέτει επίσης δυνατότητες παρακολούθησης, επικοινωνίας και ανάλυσης δεδομένων, ενώ χάρη στις βασικές λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να ταξινομεί τα δεδομένα που λαμβάνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Arvind Krishna, δήλωσε:

«Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τέτοιες συσκευές – όπως κουκίδες μελανιού ή μικροσκοπικοί υπολογιστές με μέγεθος μικρότερο ενός κόκκου αλατιού – θα ενσωματώνονται σε αντικείμενα και συσκευές καθημερινής χρήσης.»

Η ανάπτυξη αυτού του υπολογιστή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει στην αγορά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.