XBLOG logo @2x

Νέο επαναστατικό είδος μνήμης για Η/Υ από την IBM

Η ΙΒΜ κατασκεύασε ένα νέο είδος μνήμης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές η οποία συνδυάζει την μεγάλη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων με την ταχύτητα της flash μνήμης που χρησιμοποιείται στις μνήμες RAM. Θεωρείται πολύ σημαντικό επίτευγμα καθώς το κόστος και η πολυπλοκότητα ανάπτυξης νέων κομματιών που απαρτίζουν τους Η/Υ οδηγούν τις περισσότερες φορές σε αποκλίσεις από τον αρχικό στόχο.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες της ΙΒΜ είχαν αναφερθεί σε αυτό το νέο είδος μνήμης το 2008. Η Racetrack μνήμη, όπως ονομάζεται, αποθηκεύει δεδομένα σε μεταλλικούς αγωγούς νανομετρικών διαστάσεων με τις ακολουθίες των 0 και 1 bits να αναπαριστώνται με μαγνητικές «ρίγες» πάνω στους αγωγούς αυτούς, οι οποίες δημιουργούνται ύστερα από τον έλεγχο του μαγνητικού προσανατολισμού.

Το CMOS που χρησιμοποιείται στη κατασκευή επεξεργαστών και άλλων συσκευών με ημιαγωγούς είναι μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πρωτοτύπου της Racetrack μνήμης. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη τεχνολογία εφικτή για εμπορική χρήση ακόμη και στο άμεσο μέλλον.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.