XBLOG logo @2x

Huawei P10 preview: Μια καλή ναυαρχίδα όπως όλες οι άλλες

Το πρωί της Τετάρτης 22 Μαρτίου είχα την τιμή να παρευρεθώ στην επίσημη ανακοίνωση του Huawei P10 στην Ελλάδα. Η Huawei διοργάνωσε άλλη μία καλή εκδήλωση όπου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τα πάντα για το νέο κινητό και να το δοκιμάσουμε πρώτοι στη χώρα μας.

Η εταιρία από πέρσι προωθεί τις ναυαρχίδες της σειράς P ως “camera phones” και για αυτό φέτος η εκδήλωση διοργανώθηκε σε έναν χώρο για φωτογράφους. Ως guest stars της παρουσίασης είχαν έρθει οι φωτογράφοι Γιώργος Καλογερόπουλος και Γιώργος Τατάκης οι οποίοι μας μύησαν σε κάποια από τα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης, εξηγώντας μας στην πράξη τη χρήση των προηγμένων φωτογραφικών λειτουργιών του Huawei P10. Για παράδειγμα μας εξήγησαν το bokeh εφέ — που θα είναι κύριο χαρακτηριστικό κάμερας για αρκετά κινητά φέτος — και το light painting, ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στη κάμερα του P10 που μόνο η Huawei το ενσωματώνει στα κινητά της (από το P8).

Το Huawei P10 ανακοινώθηκε στην εκδήλωση MWC 2017 πριν από λίγες εβδομάδες και ενσωματώνει 5,1″ full HD οθόνη, Kirin 960 chip με οκταπύρηνο επεξεργαστή, 4GB μνήμη RAM, 64 GB χωρητικότητα, υπερταχύτητο αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, υπερταχύτατη φόρτιση (αυτό τον όρο χρησιμοποιεί η εταιρία) και κορυφαίες κάμερες της Leica. Το μεγάλο μοντέλο έρχεται με 5,5″ Quad HD οθόνη, 6 GB RAM και 128 GB αποθηκευτικό χώρο.

Το λειτουργικό σύστημα των κινητών είναι το Android 7.0 Nougat με το γραφικό περιβάλλον EMUI 5.1 από πάνω του. Με το EMUI 5.1 έχω μια σχέση μίσους-αγάπης γιατί τα πάντα είναι πανέμορφα και οργανωμένα, όμως τα εικονίδια στην αρχική οθόνη δεν μου αρέσουν καθόλου. Μάλιστα το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις άνοιξα το κινητό ήταν να αλλάξω θέμα. Η τελευταία έκδοση του EMUI έχει βασιστεί στη Σαντορίνη, κάτι που σίγουρα τιμάει τη χώρα μας, και για αυτό όλα τα μενού του κινητού έχουν λευκό background με γαλάζιες λεπτομέρειες. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πως βασίστηκαν στο νησί μας, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία…

Σημείωση: το EMUI 5.1 θα κυκλοφορήσει σε όλα τα P9, συμπεριλαμβανομένου και του Lite.

Περνώντας στο σημαντικό κομμάτι: το κινητό. Το Huawei P10 είναι μια πανέμορφη ναυαρχίδα, και ενώ αρχικά νόμιζα ότι έχει μεγάλα περιθώρια στη πραγματικότητα περνάνε απαρατήρητα. Η Huawei φέτος προτίμησε να ακολουθήσει τον καθιερωμένο σχεδιασμό στα smartphones, δηλαδή με μεταλλική κατασκευή, πλαστικές γραμμές για τις κεραίες στη πλάτη του, κεντρικό κουμπί κάτω από την οθόνη (είναι αφής, δεν πατιέται) και μερικά περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη. Η οθόνη καλύπτεται από το Gorilla Glass 5 — το πιο ανθεκτικό γυαλί αυτή τη στιγμή στην αγορά — και γενικά έχει πολλές καμπύλες για άνετο κράτημα στο χέρι.

Εφόσον η Huawei παράγει τόσο το chipset όσο και το skin του Android, όλα δουλεύουν ρολόι. Και θα δουλεύουν ρολόι για τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας. Όπως μας είπε, το κινητό για τα πρώτα δύο χρόνια θα δουλεύει τόσο γρήγορα όσο την πρώτη μέρα που το πήραμε, χωρίς να πέσουν οι επιδόσεις του. Αυτό δεν σημαίνει ότι αργότερα θα χαλάσει, αλλά μπορεί να μην αποδίδει τόσο γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές το Huawei P10 είναι μια ναυαρχίδα με τα όλα της. Η εταιρία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι γνωρίζει να φτιάχνει κινητά, και για αυτό άλλωστε μέσα σε τρία χρόνια έγινε η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών στον κόσμο μετά τις Apple και Samsung. Όμως το κινητό μπορεί να χάσει πωλήσεις εξαιτίας του design του. Σε μια αγορά που τα bezels μικραίνουν συνεχώς και οι οθόνες μεγαλώνουν, το P10 μένει πίσω. Αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους πιθανούς χρήστες από την αγορά του αλλά για όσους θέλουν κάτι νέο, φρέσκο, το P10 δεν μπορεί να το παρέχει.

Όσο χειρίστηκα το κινητό το λάτρεψα επειδή σε μαύρο είναι πανέμορφο*, έχει εκπληκτικές κάμερες και το EMUI άλλα Android κινητά το ζηλεύουν. Για την ώρα ανυπομονώ να το δω σε μπλε και πράσινο (αυτά τα δύο χρώματα θα κυκλοφορήσουν σαν περιορισμένη έκδοση το καλοκαίρι) και να το πάρω στο γραφείο για περαιτέρω έλεγχο και review.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το Huawei Watch 2 το οποίο θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσει η έκδοση για αθλητές, με κόστος €329 η Bluetooth έκδοση και €379 η 4G με GPS.

Το Huawei P10 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 4 Απριλίου με κόστος €649 (4GB RAM/64GB ROM) για το μικρό και €799 (6GB RAM/128GB ROM) για το μεγάλο μοντέλο. Θυμίζουμε ότι όσοι προ-παραγγείλουν μέχρι τέλος του μήνα το Huawei P10 θα πάρουν ένα δώρο αξίας €150 που περιλαμβάνει: power bank χωρητικότητας 10,000 mAh με ταχεία φόρτιση, selfie stick που μετατρέπεται σε τρίποδο, γρήγορο φορτιστή αυτοκινήτου και αντάπτορα USB-C σε USB-A.

*Σε όλα τα χρώματα είναι όμορφο. Προσωπικά μου έχει “κολλήσει” το μαύρο.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.