XBLOG logo @2x

HOL TV: Μία πρώτη γνώμη

Η τηλεόραση του μέλλοντος ακούει στο όνομα IPTV. Η τηλεόραση πλέον φτάνει στο κάθε σπίτι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής και όχι μέσω κεραιών ή δορυφορικών πιάτων. Το ΙΡΤV είναι διαδραστικό. Πολύ διαδραστικό. Επιτρέπει στο συνδρομητή να επιλέγει ο ίδιος πότε θα δει την εκπομπή που θέλει, πότε θα νοικιάσει μια ταινία πρώτης προβολής, καθώς και πότε θα δει ένα replay σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Τα πρώτα πακέτα IPTV έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά περίπου δύο χρόνια πριν, με την Vivodi και την On Telecoms να ανοίγουν τον χορό. Πριν λίγο καιρό όμως ο ανταγωνισμός οδήγησε άλλες δύο εταιρείες να παρουσιάσουν τα δικά τους προϊόντα IPTV. Ο OTE και η Hellas Online είναι οι δύο νεότεροι πάροχοι στον τομέα της τηλεόρασης μέσω internet.

Μιας και η HOL είναι η τελευταία εταιρεία που μπήκε στον χορό του IPTV σκέφτηκα να αναλύσουμε λίγο τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Με την υπηρεσία ΗOL TV έχετε πολλές και νέες δυνατότητες που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τον τρόπο που βλέπετε τηλεόραση. Η υπηρεσία προσφέρει 3 βασικές κατηγορίες: Τηλεόραση, Video Club, Extras.

Όλη η υπηρεσία βασίζεται πάνω στην τεχνολογία της Microsoft και χρησιμοποιεί ένα αρκετά εύχρηστο και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον. Ωστόσο πιστεύω ότι η ουσία της τηλεόρασης είναι τα κανάλια, τόσο η ποικιλία, όσο και η ποιότητα αυτών. Η υπηρεσία HOL TV δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθήσει μόλις 38 κανάλια.

Δυστυχώς, προς το παρόν, τα κανάλια που προσφέρει το πακέτο μπορεί να τα δει κανείς αγοράζοντας απλά ένα δορυφορικό πιάτο και έναν πάφμθηνο αποκωδικοποιητή, εκτός (ίσως) από ένα, το οποίο παρέχεται σε ποιότητα HD.

Φυσικά, όπως ενημερωθήκαμε από την εταιρεία, μελλοντικά θα προστεθούν και άλλα κανάλια, ωστόσο προς το παρόν μου φαίνονται πολύ λίγα, καθώς η αντίστοιχη η υπηρεσία της On Telecoms παρέχει πολύ περισσότερα και με ποιοτικότερο πρόγραμμα.

Ένα από τα κανάλια που σίγουρα θα ήθελα να δω μελλοντικά είναι το FOXlife, καθώς και μερικά άλλα λίγο πιο ανούσια, άλλα αρκετά ενδιαφέροντα για να σκοτώσεις την ώρα σου μπροστά στην τηλεόραση, όπως το Poker Channel και το World Fashion.

Θετική είναι η δυνατότητα που έχει η υπηρεσία να κάνει buffer στο κανάλι που παρακολουθείτε εκείνη την στιγμή, δίνοντας σας έτσι την δυνατότητα να γυρίσετε λίγο πίσω ή να ξαναδείτε μια σκηνή που χάσατε από την ταινία η τον αγώνα που παρακολουθείτε live.

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του Motorola αποκωδικοποιητή που διαθέτει η HOL και τα 160 GB του σκληρού του δίσκου, μπορείτε να καταγράψετε μέχρι και 80 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος (φαντάζομαι τα δεδομένα αλλάζουν για HD και δεν ξέρω αν ο σκληρός δίσκος μπορεί να αναβαθμιστεί από το χρήστη), ωστόσο η υπηρεσία HOL TV δεν παρέχει την δυνατότητα ON REC της On Telecoms, με την οποία ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δει το πρόγραμμα των προηγούμενων τριών ημερών.

Τέλος, παρόλο που δεν μου είναι προσωπικά χρήσιμη, η πλήρης απουσία καναλιών για ενήλικες μας ξένισε λιγάκι. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα πακέτα αυτά αγοράζονται κατά κόρον για τη μπάλα και το σεξ, αλλά ίσως η HOL να στοχεύει στη γυναικεία αγορά, όπως δείχνει και το magenta user interface.

Η τιμή του είναι στα 49,90 ευρώ για το τέλος ενεργοποίησης IPTV + (39,9 x 12 = 478,8) μηναίο πάγιο adsl + (9,9 x 12= 118,8) μηνιαίο πάγιο IPTV, ενώ αν θελήσετε διακοπή της υπηρεσίας πριν την συμπλήρωση 12 μηνών θα πληρώσετε 70 ευρώ.

Σύνολο: 647,50 ευρώ το χρόνο

Οι τιμές ενοικίασης ταινιών κυμαίνονται από 0,99 – 3,99 ευρώ.

Αν και η τιμή της υπηρεσίας δεν είναι και η φθηνότερη στην αγορά, αφού στοιχίζει περίπου 160 ευρώ περισσότερα από το βασικό πακέτο της On Telecoms, είναι αρκετά υποσχόμενη. Σίγουρα μελλοντικά έχει να προσφέρει πολλά, καθώς θα εμπλουτιστεί με νέα κανάλια και σίγουρα περισσότερες ταινίες στο video club.

Σίγουρα η τιμή 0,99 για την ενοικίαση μιας ταινίας είναι άκρως δελεαστική, ωστόσο τα 3,99 ευρώ δεν είναι καθόλου μα καθόλου δελεαστικά, ειδικά όταν σε κάθε γειτονιά υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 video club με χαμηλότερες τιμές.

Οι παραπάνω τιμές, σύμφωνα με το site της υπηρεσίας, ισχύουν μέχρι 31/05/09, ενώ μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας αναμένεται να αυξηθούν αισθητά, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της HOL.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.