XBLOG logo @2x

Η Google κατασκεύασε δικό της επεξεργαστή αποκλειστικά για AI

Είναι γνωστό ότι η Google φτιάχνει το δικό της hardware για τα κέντρα δεδομένων της, όμως τώρα εξελίσσεται ακόμα περισσότερο σχεδιάζοντας δικούς της επεξεργαστές.

Ο κολοσσός αποκάλυψε την επεξεργαστική μονάδα Tensor Processing Unit (TPU), ένα chip ειδικά κατασκευασμένο για μηχανική μάθηση (machine learning). Εφόσον η Google δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια για τις εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, το TPU επικεντρώνεται περισσότερο στα raw operations per second, παρά σε οτιδήποτε άλλο. Είναι μακράν ταχύτερο στο AI από τους συμβατικούς επεξεργαστές σε παρόμοιο ενεργειακό επίπεδο, και κάνει επίσης οικονομία στον χώρο, αφού χωράει στις υποδοχές των σκληρών δίσκων σε ράφια για κέντρα δεδομένων.

Το TPU πιθανόν να το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Η Goοgle, χωρίς να το ανακοινώσει, έχει ήδη ενσωματώσει το Tensor Processing Unit στους servers της και έχει φέρει εις πέρας διάφορες ενέργειες, όπως για την βελτίωση της ποιότητας των χαρτών και για την διασφάλισης της νίκης του AlphaGo στον διαγωνισμό Go. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα και να προβλέψει το μέλλον χάρη στο chip. Φυσικά δεν πρόκειται να βγει στην αγορά αλλά θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έμμεσα μέσω των υπηρεσιών της Goοgle.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.