XBLOG logo @2x

Νέος φόρος σε smartphones και tablets σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα

Πιθανότατα δεν θα το γνωρίζατε, αλλά υπάρχει ένας φόρος για τις ιδιωτικές συσκευές που αναπαράγουν περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα. Τέτοιες συσκευές είναι οι προσωπικοί υπολογιστές, οι εκτυπωτές και τα DVD players. Ο ίδιος φόρος επιβάλλεται και σε αναλώσιμα προϊόντα, όπως CD/DVD, σκληρούς δίσκους και USB φλασάκια.

Από σήμερα αυτός ο φόρος τροποποιείται και θα επιβάλλεται επίσης στα smartphones και τα tablets με 4 GB RAM ή περισσότερη μνήμη. Ο φόρος στα smartphones και τα tablets θα ανέρχεται στο 1% επί της λιανικής τιμής. Στους υπολογιστές ανέρχεται ήδη στο 1-2%, στους εκτυπωτές, στους σαρωτές, τα φωτοτυπικά και το χαρτί είναι στο 4% και στις συσκευές εικόνας και ήχου φτάνει στο 6%.

Η αμοιβή κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς, στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, στους παραγωγούς γραμμένων μαγνητικών ταινιών ή άλλων γραμμένων υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας και στους εκδότες εντύπων.

Το κράτος πιστεύει ότι πρέπει να πληρώνουμε για τα πνευματικά δικαιώματα επειδή η κατανάλωση των πολυμέσων γίνεται με τη χρήση υπολογιστών, DVD players, smartphones και tablets, ενώ η αποθήκευσή τους γίνεται σε USB φλασάκια, δίσκους κτλ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.