XBLOG logo @2x

Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό που διαδίδεται μέσω Facebook

Εδώ και αρκετές ημέρες γίνεται χαμός στο internet με το κακόβουλο λογισμικό που διαδίδεται μέσω Facebook και την έχουν “πατήσει” ουκ ολίγοι χρήστες.

Η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι ​και 20 φίλοι ​του.

Εάν ο χρήστης κάνει το λάθος και πατήσει στο εμφανιζόμενο​ ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να κατεβάσει μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

facebook κακόβουλο

Αν ο χρήστης κάνει το λάθος και κατεβάσει το συγκεκριμένο αρχείο, μολύνεται από το κακόβουλο αυτό λογισμικό, το οποίο, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του ​μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να​ υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (πχ κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ).

Ακόμη, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά​ αυτόματα στο προφίλ του χρήστη στο Facebook​ το επίμαχο βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση (tag) φίλους του, με σκοπό να διαδοθεί από χρήστη σε χρήστη και να μολυνθούν όλο και περισσότεροι υπολογιστές.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό πλέον δεν διαδίδεται μόνο μέσω αναρτήσεων (posts) από χρήστη σε χρήστη, αλλά και μέσω μηνυμάτων στο inbox των χρηστών.

facebook trojan

Γι΄αυτό καλό είναι να προσέχετε τα εξής:

  • Μην πατάτε σε αναρτήσει που το περιεχόμενό τους σας φαίνεται περίεργο
  • Ενεργοποιήστε από τις ρυθμίσεις στο Facebook την σχετική επιλογή ώστε να μην μπορεί να σας “tagάρει” κάποιος αν δε το εγκρίνετε πρώτα.
  • Χρησιμοποιείτε λογισμικό antivirus, το οποίο θα πρέπει να έχετε ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση.
  • Ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.