XBLOG logo @2x

Προσοχή στον ιό που διαδίδεται μέσω «βίντεο» στο Facebook

Facebook νέος ιός

Κατά καιρούς σκάνε κάτι τέτοιοι ιοί, που είναι δημοσεύσεις που και καλά περιέχουν βίντεο φίλου σου στο Facebook, κάνεις κλικ να δεις τι βίντεο είναι αυτό και την πατάς.

Και εσύ που έκανες κλικ για να δεις και καλά τι είναι αυτό το «βίντεο», που δεν είναι βίντεο, την πάτησες και από εσένα θα την πατήσουν κι άλλοι φίλοι σου, που θα κάνουν κλικ κι εκείνοι στη σχετική δημοσίευση που θα εμφανιστεί στο timeline, νομίζοντας ότι πρόκειται για δικό σου βίντεο.

Ο ιός που κυκλοφορεί λοιπόν τις τελευταίες μέρες μέσω Facebook διαδίδεται ως εξής:

Οι χρήστες ειδοποιούνται στο Facebook ότι ένας φίλος τους έχει προσθέσει σε δημοσίευση που περιέχει ένα «βίντεο», στο οποίο μάλιστα φαίνεται και η εικόνα που έχει ορίσει ως profile pic στο Facebook ο χρήστης, προκειμένου να πιστέψει ο χρήστης ότι όντως πρόκειται για πραγματικό βίντεο.

Αν ωστόσο οι χρήστες κάνουν το λάθος και κάνουν κλικ στη δημοσίευση αυτή, ο υπολογιστής τους προσβάλλεται από τον ιό, ο οποίος διαδίδεται με τον ίδιο τρόπο σε άλλους χρήστες. Επίσης, εκτός των δημοσιεύσεων στο Facebook, ο ιός διαδίδεται και μέσω προσωπικών μηνυμάτων (inbox) στο ίδιο social network.

Στην περίπτωση που λάβεις τέτοιο μήνυμα απλά σβήστο αμέσως χωρίς να πατήσεις κανένα link, ενώ αντίστοιχα αν δεις ότι κάποιος φίλος σου σε έχει προσθέσει σε δημοσίευση που και καλά περιέχει «βίντεο», τότε πολύ απλά μην κλικάρεις να το δεις γιατί θα την πατήσεις.

Αν μολυνθεί ο υπολογιστής σου καλό θα είναι να αλλάξεις κωδικό στο λογαριασμό σου στο Facebook, να διαγράψεις την cache memory του browser που χρησιμοποιείς (Chrome, Firefox κτλ) και τέλος καλό είναι να έχεις κι ένα antivirus στον υπολογιστή σου, το οποίο όμως να διατηρείς ενημερωμένο στην τελευταία έκδοση.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.