XBLOG logo @2x

Facebook: Επιτέλους μπαίνει στο Χρηματιστήριο!

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφέρει ότι σύντομα το Facebook σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αυτές τις μέρες έγινε και επίσημα το ξεκίνημα!

Το Facebook κατέθεσε την αίτηση S-1 με την οποία ξεκινάει η όλη διαδικασία.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τόσο μεγάλο που όταν ανέβηκε αυτή η αίτηση στο site του SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) αυτό έπεσε!

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται είναι πολύ ενδιαφέροντα και δείχνουν την δύναμη αλλά και την προοπτική που έχει αυτή η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Όσοι έχουν την όρεξη αλλά και την γνώση μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο σε αυτή την σελίδα (κλικ).

Καταρχάς το Facebook δηλώνει ότι έχει πλέον 850 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και 483 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινά!

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ενεργών χρηστών, που προσεγγίζει τα 425 εκατομμύρια, συνδέεται από κινητές συσκευές.

Σκεφτείτε για λίγο αυτόν τον αριθμό.

Είναι πάνω από 40 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας!

Βέβαια, η εταιρία διευκρινίζει ότι αυτός ο αριθμός περιέχει και στοιχεία σφάλματος, γιατί αρκετοί χρήστες έχουν 2, ακόμα και 3 λογαριασμούς και συνδέονται καθημερινά (προσωπικό σχόλιο: η Ελλάδα πρέπει να είναι πρώτη σε αυτή την κατηγορία χρηστών), ενώ υπάρχουν εφαρμογές που επικοινωνούν με τους servers της εταιρίας χωρίς όμως ο χρήστης να αλληλεπιδρά ποτέ με την πλατφόρμα.

Ο στόχος του Facebook, σαν εταιρία, είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να αντλήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, συν τα λεφτά που έχει πάρει ήδη σε χρηματοδότηση.

Από αυτή την διαδικασία βέβαια δεν θα πλουτίσει μόνο το Facebook, αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό.

Ο Mark Zuckerberg, Founder-CEO, που κατέχει το 28% των μετοχών μπορεί να κερδίσει μέχρι και 28 δις δολάρια (!) αν η τελική αξία της εταιρίας υπολογιστεί στα 100 δις δολάρια.

Τα μισά από αυτά να έδινε στην Ελλάδα θα είχε λυθεί το οικονομικό πρόβλημα για ένα-δύο χρόνια.

Ο Zuckerberg δεν είναι ο μόνος που θα πλουτίσει όμως.

Πολλά διοικητικά στελέχη και προγραμματιστές που δούλεψαν τα πρώτα χρόνια στην εταιρία θα γίνουν εκατομμυριούχοι μέσα σε μια βραδιά. Αυτό ισχύει και για τον Edwardo Saverin, ο οποίος παρουσιάζεται στην ταινία “The Social Network” ως αδικημένος αν και σε λίγους μήνες θα μπει και αυτός στο club των δισεκατομμυριούχων αυτού του πλανήτη.

Ένα ακόμη στοιχείο, περισσότερο «κωμικό», είναι η αναφορά κερδών της εταιρίας. Στο S-1 φαίνεται ότι το Facebook είχε κέρδη ακριβώς 1 δις πέρυσι, που είναι μάλλον η απάντηση του Mark Zuckerberg στην χολιγουντιανή version του Facebook.

Θα έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Την τελική αξία του Facebook, αλλά και το αν θα αλλάξει η «συμπεριφορά» της εταιρίας, καθώς γίνεται η μετάβαση στον κόσμο των «μεγάλων».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.