XBLOG logo @2x

Facebook: Διαψεύδει τα περί δημοσιοποίησης προσωπικών μηνυμάτων

Σάλο προκάλεσε στο internet μία φήμη η οποία φέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, κατά την οποία ένα πρόβλημα (bug) στο Facebook έχει ως αποτέλεσμα την ανοικτή δημοσίευση προσωπικών μηνυμάτων του χρήστη.

Η φήμη ξεκίνησε ως ένας άλλος «αστικός μύθος» – φάρσα στο Facebook, ωστόσο σύντομα πήρε διαστάσεις, καθώς υπήρξαν αρκετοί χρήστες οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως είχαν όντως δημοσιευθεί μηνύματα που είχαν σταλεί κατά την περίοδο μεταξύ του 2007 και του 2009.

Η εταιρία ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποιο bug τέτοιου είδους. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της στο BBC, τα επίμαχα μηνύματα δεν ήταν προσωπικά, αλλά απλά παλαιότερες δημοσιεύσεις στο wall, οι οποίες ήταν πάντα ορατές και ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών, καθώς δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κάποιος «μηχανισμός» ο οποίος μπορεί να στείλει ένα pm στο wall ή το timeline (χρονολόγιο) του χρήστη.

Η κυκλοφορία της φήμης ωστόσο είχε τις επιπτώσεις της, καθώς η μετοχή του Facebook σημείωσε πτώση μέχρι και 11%.

Παρά τη διάψευση από πλευράς της εταιρίας, αρκετοί χρήστες εξακολουθούν να δηλώνουν πως βλέπουν προσωπικά μηνύματα να εμφανίζονται δημοσίως – και η φήμη εξακολουθεί να «κάνει γύρους» στο internet, πλήττοντας την αξιοπιστία του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο.

Ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα έχουν εμφανιστεί στη Metro France και τη Le Nouvel Observateur, σύμφωνα με τα οποία έχουν «αντληθεί» μηνύματα από τις περιόδους 2007 – 2009 και 2010 – 2012 αντίστοιχα (τα οποία έχουν εμφανιστεί ανάμεσα σε «κανονικές» δημοσιεύσεις στο timeline), ενώ παρέχονται και οδηγίες για «επιδιόρθωση» του bug, μέσω επιλογών στα privacy settings. Επίσης, στη γαλλική έκδοση της Huffington Post υπάρχει screenshot ενός timeline όπου υποτίθεται πως παρουσιάζονται ανάμεικτα προσωπικά μηνύματα και δημοσιεύσεις.

Η Le Huffington Post επίσης επικαλείται ανώνυμο στέλεχος της εταιρίας, το οποίο φέρεται να δήλωσε ότι το πρόβλημα όντως υπάρχει και διερευνάται – θέση που υιοθετεί και η ισπανική έκδοση (El Huffington Post) που με τη σειρά της επικαλείται επίσης Ισπανό εκπρόσωπο της εταιρίας.

Ωστόσο, η επίσημη θέση της Facebook παραμένει σταθερή στο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και στο ότι η φήμη οφείλεται σε μπέρδεμα, καθώς το 2007 η χρήση διέφερε (έλειπαν τα comments και το like), με αποτέλεσμα πολλοί να χρησιμοποιούν wall – to – wall δημοσιεύσεις αντί για προσωπικά μηνύματα για προσωπικές συζητήσεις. Εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν δηλώσει ότι αντίστοιχοι ισχυρισμοί είχαν εμφανιστεί και το 2011, και αφού διερευνήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιου είδους bug.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ένας χρήστης ανησυχεί ότι υπάρχει περίπτωση προσωπικά του μηνύματα να «διαρρεύσουν», μπορεί να αλλάξει τα privacy settings, έτσι ώστε οι δημοσιεύσεις του να είναι ορατές μόνο σε αυτούς που ο ίδιος θέλει να είναι.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.