XBLOG logo @2x

Ο Mark Zuckerberg μοιράζεται φωτογραφίες από το εντυπωσιακό data center της Facebook

Πίσω από κάθε επιτυχημένο site, βρίσκεται ένα τεράστιο data center. Και επειδή οι servers των data centers είναι ουσιαστικά υπολογιστές που δεν κλείνουν ποτέ, θερμαίνονται και για αυτό συνήθως υπάρχουν κλιματιστικά που κρατάνε την θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Διάφορες εταιρίες Πληροφορικής έχουν επιχειρήσει να φτιάξουν το πρόβλημα με την θερμοκρασία των data centers. Η Google χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να μειώσει τα έξοδα, η Microsoft δοκιμάζει υποβρύχια data centers και η Intel πειραματίζεται με servers που βυθίζονται σε λάδι. Η Facebook, όμως, βρήκε μια πιο απλή λύση: μετακίνησε το κέντρο δεδομένων σε άλλη χώρα.

Το κοινωνικό δίκτυο βασίζεται στο κέντρο δεδομένων της στη Luleå, μια πόλη της Βόρειας Σουηδίας, μόλις 113 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου. Η εταιρία μετέφερε τους servers της εκεί πριν από έναν χρόνο, όμως τώρα ο CEO Mark Zuckerberg δημοσίευσε «μερικές σπάνιες φωτογραφίες από την πιο εξελιγμένη τεχνολογία που χτίζει το Facebook σε όλον τον κόσμο.»

Στο data center της Facebook δουλεύουν 150 άτομα, όμως ο Zuckerberg αναφέρει ότι χρειάζονται μόνο ένα άτομο ανά 25,000 servers χάρη στον απλό σχεδιασμό του. Τεράστιοι ανεμιστήρες ρουφούν τον παγωμένο αέρα απ’ έξω και τον μεταφέρουν μέσα για να ψυχραίνουν τους servers. Τον χειμώνα (όταν η θερμοκρασία πέφτει στους -30 βαθμούς) γίνεται το αντίστροφο – η θερμοκρασία των servers ζεσταίνει το κτίριο. Στο ίδιο κτίριο καταστρέφονται επίσης οι σκληροί δίσκοι πριν πεταχτούν για να μην διαρρεύσουν δεδομένα.

Μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

Ο Mark Zuckerberg στο μέλλον θα μοιραστεί περισσότερες φωτογραφίες στο προφίλ του.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.