XBLOG logo @2x

Έκθεση της ΕΕΤΤ για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2019

Η άνοδος των ευρυζωνικών συνδέσεων, η αύξηση των προϊόντων εικονικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) και ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές, η άνοδος του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων καθώς και η αύξηση του αριθμού των ενεργών συνδρομητών κινητής ευρυζωνικότητας, είναι τα κύρια σημεία για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα κατά το α’ εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ.

Συγκεκριμένα:

1. Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι γραμμές σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα μέσα του 2019 ανήλθαν σε 4.042.165, καταγράφοντας διείσδυση 37,6% στον πληθυσμό.

2. Η εξέλιξη ευρυζωνικών γραμμών ανά τύπο πρόσβασης

Το α’ εξάμηνο του 2019, οι γραμμές xDSL μέσω ΑΠΤΒ ανήλθαν σε 2.102.398. Εξ’ αυτών, 150.714 γραμμές παρέχονται ως εικονικά προϊόντα VPU και 65.639 ως προϊόντα χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης VLU. Το μερίδιό τους στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών υποχώρησε στο 48,28%. Το ποσοστό των γραμμών  ΑΡΥΣ, V-ΑΡΥΣ χονδρικής (bitstream) στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών σημείωσε άνοδο, φθάνοντας το 3,9%. Οι ευρυζωνικές γραμμές λιανικής του ΟΤΕ κινήθηκαν ανοδικά, καταλαμβάνοντας μερίδιο 47,53% επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας.

3. Η εξέλιξη ευρυζωνικών γραμμών ανά ταχύτητα πρόσβασης

Η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 96%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω), οι οποίες συνιστούν πλέον το 23,3% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, με τις γραμμές των 100Mbps και άνω, να συνιστούν ποσοστό 1,1%.

4. Ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια οι ενεργοί συνδρομητές κινητής ευρυζωνικότητας 

Το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο κατά το α’ εξάμηνο του 2019, ανήλθε σε 9.273.133, με πληθυσμιακή διείσδυση 86%. Από αυτούς, οι 8.041.195 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on) είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομητή ανά μήνα υπολογίζεται σε 1,699 GB.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.