XBLOG logo @2x

COSMOTE TV: 5 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές τον Δεκέμβριο

Σε εορταστικό κλίμα μας βάζει τον Δεκέμβριο το COSMOTE HISTORY HD, με δύο νέα ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV για την ιστορία των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων: του μελομακάρονου, του κουραμπιέ και της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Στις πρεμιέρες του μήνα θα γνωρίσουμε, ακόμη, την ιστορία της ενδυμασίας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ στο μηνιαίο αφιέρωμα του καναλιού θα παρακολουθήσουμε νέα πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή COSMOTE TV.

Πρεμιέρα για 3 νέες παραγωγές της COSMOTE TV

Οι πρεμιέρες του Δεκεμβρίου ξεκινούν την Παρασκευή 3/12 (22.00, COSMOTE HISTORY HD) με τη νέα παραγωγή της COSMOTE TV «Η ενδυμασία στον χρόνο: Από την ανάγκη στην επιθυμία», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά. Από τα προϊστορικά χρόνια έως το σήμερα, μαθαίνουμε για την εξέλιξη της ενδυμασίας από μέσο προφύλαξης του ανθρώπου απέναντι στις κλιματολογικές συνθήκες, σε μέσο διακόσμησης του σώματος. «Ξεναγός» σε αυτό το ταξίδι είναι ο ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης.

Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο είναι οι πρωταγωνιστές του νέου ομώνυμου ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, που κάνει πρεμιέρα την παραμονή των Χριστουγέννων στο COSMOTE HISTORY HD (Παρασκευή 24/12, 21.00). Μέσα από τo ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πετρόπουλου, θα γνωρίσουμε την ιστορία των δύο πιο χαρακτηριστικών γλυκών των εορτών, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ανατολή.

Από το εορταστικό «μενού» του καναλιού, δεν θα μπορούσε να λείπει μία παραγωγή αφιερωμένη σε ένα άλλο αγαπημένο γλυκό των εορτών: τη βασιλόπιτα. Τι συμβολίζει το γλυκό με το οποίο υποδεχόμαστε το νέο έτος; Πώς προέκυψε το έθιμο με το φλουρί και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση; Τις απαντήσεις θα μας δώσει η νέα ομώνυμη παραγωγή της COSMOTE TV, που κάνει πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Παρασκευή 31/12) στις 21.00.

Παράλληλα με την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, οι πρεμιέρες των παραγωγών της COSMOTE TV θα προβληθούν και στο επίσημο YouTube κανάλι της.

Μηνιαίο αφιέρωμα στις συμπαραγωγές της COSMOTE TV

Από τις 5 έως τις 26/12, οι Κυριακές του Δεκεμβρίου στο COSMOTE HISTORY HD είναι αφιερωμένες σε συμπαραγωγές της COSMOTE TV.

Το αφιέρωμα του Δεκεμβρίου ξεκινά την Κυριακή 5/12 (21.00, COSMOTE HISTORY HD) με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Σπέτσες ’21: Στο σταυροδρόμι της ιστορίας». Μέσα από αφηγήσεις απογόνων αγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικών, το ντοκιμαντέρ του Πάνου Θωμαΐδη παρουσιάζει το ρόλο που έπαιξαν οι Σπετσιώτες στον αγώνα της απελευθέρωσης, από το 1821 έως το 1832. Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος του καναλιού στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θέτει στο επίκεντρο τον σπετσιώτικο στόλο που πρωταγωνίστησε την περίοδο εκείνη, συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών.

Την Κυριακή 12/12 (21.00, COSMOTE HISTORY HD) θα ακολουθήσει η διεθνής συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το ARTE France, με τίτλο «Αναζητώντας τη μουσική της αρχαιότητας». Σε μια αποθήκη του Μουσείου του Λούβρου, μια ομάδα ερευνητών ανακαλύπτει μια αρχαία μουσική σύνθεση γραμμένη σε έναν πάπυρο από την Ελλάδα και μας παρασύρει σε ένα ταξίδι αναβίωσης της αρχαιοελληνικής μουσικής.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος, έρχονται σε Α’ προβολή δύο νέες συμπαραγωγές της COSMOTE TV. Την Κυριακή 19/12 «ανοίγει αυλαία» το ντοκιμαντέρ «Ο μαγικός κόσμος των λιμνών: Ορεστιάδα – Η λίμνη της Καστοριάς» (21.00, COSMOTE HISTORY HD). Μέσα από το ντοκιμαντέρ θα μάθουμε, μεταξύ άλλων, πώς οι ιδιαιτερότητες της λίμνης Ορεστιάδας οδήγησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν ένα μοναδικό στο είδος του πλωτό μέσο, το «Καστοριανό καράβι». Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Τσαρουχάς, ενώ την αφήγηση αναλαμβάνει η ηθοποιός Πέμη Ζούνη.

Το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD ολοκληρώνεται την Κυριακή 26/12 (21.00) με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Antoine ο καλότυχος: Στο σταυροδρόμι των αυτοκρατοριών». Βασισμένο στα απομνημονεύματα και το αρχείο του Γαλλο-Ούγγρου κινηματογραφιστή Αντουάν Κόπε και της Ελληνίδας συζύγου του, Αιμιλίας Γαζιάδη, το ντοκιμαντέρ του Νεφίν Ντινκ καταγράφει την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τις ανταλλαγές πληθυσμών του 1922-23 και τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας.

Info:

Σειρά Ημέρα Ώρα
Η ενδυμασία στον χρόνο: Από την ανάγκη στην επιθυμία Παρασκευή 3/12 22.00
Σπέτσες ’21: Στο σταυροδρόμι της ιστορίας Κυριακή 5/12 21.00
Αναζητώντας τη μουσική της αρχαιότητας Κυριακή 12/12 21.00
Ο μαγικός κόσμος των λιμνών: Ορεστιάδα – Η λίμνη της Καστοριάς Κυριακή 19/12 21.00
Κουραμπιές και μελομακάρονο Παρασκευή 24/12 21.00
Antoine ο καλότυχος: Στο σταυροδρόμι των αυτοκρατοριών Κυριακή 26/12 21.00
Βασιλόπιτα Κυριακή 31/12 21.00

 

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.