XBLOG logo @2x

Blog Action Day – Μικρά tips που πρέπει να μας γίνουν συνήθεια!

Blog Action Day

Σήμερα είναι η μέρα που χιλιάδες bloggers από όλο τον κόσμο καλούνται να ποστάρουν στα blog τους ένα κείμενο για το περιβάλλον… Απόψεις, σχόλια, κριτική, προτάσεις, ερωτήσεις γύρω από το περιβάλλον δημοσιεύονται σήμερα στα blogs.

Εγώ από τη μεριά μου δεν έχω σκεφτεί ένα συγκεκριμένο θέμα που θα ήθελα να “αναπτύξω” γύρω από το περιβάλλον, γι΄ αυτό θα αρκεστώ γράφοντας κάποια πράγματα – μικρά tips θα τα χαρακτήριζα – που αν τα εφαρμόζαμε όλοι θα ζούσαμε σίγουρα σε ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Ποια είναι αυτά;

1. Δεν πετάμε τις γόπες από τα τσιγάρα ή ακόμα χειρότερα αναμμένα τσιγάρα όπου να ΄ναι. Έχω δει αρκετούς να περιμένουν στη στάση το λεωφορείο καπνίζοντας και λίγο πριν επιβιβαστούν σε αυτό, κυριολεκτικά ακριβώς έξω από την πόρτα το πετούν κάτω μπαίνοντας στο λεωφορείο. Μην ξεχνάμε επίσης πόσο επικίνδυνο είναι ένα πεταμένο τσιγάρο σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε κάποιο δάσος.

2. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη σπατάλη νερού. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα πόσο νερό πάει χαμένο όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν ξυριζόμαστε ή όταν πλενόμαστε. Οι περισσότεροι (κι εγώ μέσα σ΄ αυτούς) αφήνουμε τη βρύση και αν συνεχίσουμε έτσι δε θα αργήσει η στιγμή που θα πούμε το νερό – νεράκι. Όσο μειώνονται οι βροχές και επεκτείνεται το καλοκαίρι τόσο περισσότερο θα έρθουμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της λειψυδρίας.

3. Κατανάλωση ενέργειας. Ας κάνουμε πράξη επιτέλους αυτή την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν είναι δύσκολο. Πώς; Ξεκινάμε κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας όταν δε τις χρησιμοποιούμε από τον διακόπτη, δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by). Χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης, αντί για λάμπες πυρακτώσεως. Δεν “ξεχνάμε” τον φορτιστή του κινητού μας στην πρίζα, όταν δε το φορτίζουμε. Βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, γιατί έτσι και οικονομία κάνουμε στα χρήματά μας, αλλά και πετυχαίνουμε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Δείτε και μερικούς άλλους τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας εδώ.

4. Χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ναι οκ, δεν είναι το ίδιο να παίρνεις το αυτοκίνητό σου ακριβώς έξω από το σπίτι σου με το να περπατήσεις 2-3 τετράγωνα μέχρι τη στάση, αλλά μία συνήθεια είναι όλα. Ευτυχώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο περνάει ο καιρός γίνονται καλύτερα, το μετρό επεκτείνεται και προς άλλες περιοχές, κάνε μια δοκιμή. Προσωπικά χρησιμοποιώ μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά και πολύ λιγότερο το αυτοκίνητο.

Αυτά για τώρα. Η Blog Action Day θα πετύχει αν όλα αυτά που γράφουμε σήμερα, αλλά και άλλες μέρες για το περιβάλλον, τα κάνουμε πράξη. Θα έχουμε αποτέλεσμα αν δε μείνουμε μόνο στα post, αλλά κάνουμε κάτι ή όλα από αυτά. Δεν είναι δύσκολο. Θέληση χρειάζεται και σκέψη για το τι κόσμο θα αφήσουμε στις επόμενες γεννιές.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.