XBLOG logo @2x

Bitdefender Family Pack 2016 Review

Όποιος είναι κάτοχος υπολογιστή, smartphone ή tablet θα πρέπει σίγουρα να έχει ένα anti-virus ενσωματωμένο. Μπορεί το λειτουργικό σύστημα της συσκευής να διαθέτει προ-εγκατεστημένο λογισμικό που καταπολεμά το κακόβουλο λογισμικό, όμως τα σύγχρονα anti-virus είναι κάτι παραπάνω από προγράμματα ιών. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το Bitdefender το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που βοηθάει τον χρήστη όχι μόνο να μένει προστατευμένος από απειλές του Διαδικτύου, αλλά και να κρατάει τον υπολογιστή, το κινητό και το tablet του σε καλή κατάσταση.

Bitdefender: Μια ολοκληρωμένη λύση

Τα προγράμματα Βitdefender κατατάσσονται σταθερά στη πρώτη θέση των tests χάρη στην ικανότητά τους να εξελίσσεται ταχύτερα από το κακόβουλο λογισμικό. Οι βραβευμένες τεχνολογίες της εταιρίας χρησιμοποιούν πατενταρισμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αποκαλύψουν νέες ή άγνωστες απειλές σε κλάσματα του δευτερολέπτου και με μεγάλη ακρίβεια.

Φέτος, το Bitdefender Endpoint Security πήρε το βραβείο καλύτερης απόδοσης για εταιρικά προϊόντα ασφαλείας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το Bitdefender Internet Security πήρε το βραβείο του προϊόντος με καλύτερη απόδοση για τους οικιακούς χρήστες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την AV-TEST, βάση εντατικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια του 2015. Επίσης το Bitdefender Mobile Security, ονομάστηκε το καλύτερο προϊόν ασφαλείας για Android.

Τα αποτελέσματα AV-TEST δείχνουν ότι το Bitdefender είναι το κορυφαίο
Τα αποτελέσματα AV-TEST δείχνουν ότι το Βitdefender είναι το κορυφαίο

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Bitdefender περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος για ιούς, απειλές και spam emails
  • Προστασία κατά των Ransomware – Ιοί που κρυπτογραφούν δεδομένα και έπειτα ζητούν χρήματα για να τα ξεκλειδώσουν
  • Firewall
  • Προστασία στις πληρωμές
  • Λειτουργία Rescue – Αν ηλεκτρονικές απειλές όπως τα rootkits, δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το λειτουργικό σύστημα των Windows, ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση σε λειτουργία rescue mode, ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση.
  • Ισχυρό Anti-phishing για να μην σας κλέψουν οι hackers προσωπικά στοιχεία
  • Έλεγχος USB
  • Απομακρυσμένη διαχείριση και εντοπισμός χαμένης συσκευής
  • Μπλοκάρισμα κακόβουλων ιστοσελίδων
  • Οριστική διαγραφή αρχείων
  • Γονικός έλεγχος με δυνατότητα αποκλεισμού συγκεκριμένων sites
  • Διαχείριση κωδικών
Έλεγχος για ιούς

Η βασική προστασία του Βitdefender περιλαμβάνει αντιστοίχιση υπογραφής του κακόβουλου λογισμικού. Συγκρίνει το λογισμικό που βρίσκει στον υπολογιστή με τις ψηφιακές “υπογραφές” γνωστού malware και εντοπίζει άμα υπάρχουν ιοί. Νέες υπογραφές malware στέλνονται στους συνδρομητές κάθε μέρα για να μένουν προστατευμένοι.

Το Βitdefender επίσης σκανάρει τον σκληρό δίσκο και τη μνήμη για να βρει ύποπτο λογισμικό χρησιμοποιώντας «ανάλυση συμπεριφοράς» για να καθορίσει αν το άγνωστο λογισμικό είναι φίλος ή εχθρός. Αναλύει ακόμη τα email μηνύματα για κακόβουλα συνημμένα αρχεία και URLs για κακόβουλα sites, και αναγνωρίζει τα phishing emails, δηλαδή τα email που στέλνονται από hackers με σκοπό να κλέψουν προσωπικά στοιχεία, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή γενικά να παραπλανήσουν τον χρήστη.

Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τρία είδη για σκανάρισμα: γρήγορο, πλήρη ή προσαρμοσμένο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές, το Βitdefender ξεκινάει αμέσως τον έλεγχο χωρίς άλλη επιβεβαίωση ή παράθυρο. Υπάρχει και ένα αναδυόμενο παραθυράκι στο κάτω μέρος της οθόνης (στα Windows), το Security Widget, το οποίο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να σύρει ένα αρχείο ή φάκελο και να το σκανάρει αμέσως χωρίς να ανοίξει το κύριο παράθυρο του προγράμματος.

Προσωπικά, παρότι μισώ να εμφανίζονται παράθυρα που δεν χρησιμεύουν, το άφησα ενεργοποιημένο για να μπορώ αμέσως να ανοίγω το Βitdefender ή να σκανάρω ύποπτα αρχεία. Εμφανίζεται μόνο όταν είστε στο File Explorer ή στην επιφάνεια εργασίας (δεν φαίνεται σε άλλα προγράμματα όπως στον browser) και μπορεί πανεύκολα να αφαιρεθεί ή να μετακινηθεί.

Το Bitdefender έχει τρεις ρυθμίσεις ασφαλείας, τις Permissive, Medium και Aggressive. Με το Permissive σταματάει τους ιούς και δεν επιτρέπει σε τρίτους να αλλάξουν αρχεία, με το Medium δεν επιτρέπει στους ιούς να βάλουν κακόβουλα αρχεία DLLs σε άλλα αξιόπιστα προγράμματα και με το Aggressive σταματάει τα προγράμματα keylogging (καταγράφουν κάθε πλήκτρο που πατάτε για να κλέβουν δεδομένα και κωδικούς) και κάθε προσπάθεια να αλλαχτεί η αρχική σελίδα του Internet Explorer και το wallpaper στην επιφάνεια εργασίας χωρίς την θέληση του χρήστη.

Με λίγο “σκάψιμο” στο πρόγραμμα ο χρήστης μπορεί να βρει τις ρυθμίσεις για προγραμματισμό αυτόματου έλεγχου ιών, και μπορεί να ορίσει άμα θέλει να κάνει σκανάρισμα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα.

Όμως αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Το Bitdefender διαθέτει τη λειτουργία “αυτόματου πιλότου” Autopilot την οποία ενεργοποιείτε μια φορά και μετά δεν ανοίγετε ξανά το Bitdefender. Το Autopilot, που είναι διαθέσιμο τόσο για τα Windows όοσ και για τα Mac, ψάχνει αυτόματα για ιούς και προσαρμόζει την παρακολούθηση για κακόβουλο λογισμικό ανάλογα τις απαιτήσεις του συστήματος και τις απειλές που συναντάτε.

Λειτουργίες ασφαλείας

Bitdefender for Windows Modules

Το Bitdefender διαθέτει πολλές λειτουργίες ασφαλείας. Ξεκινώντας με τους κανόνες στο Firewall, μπορείτε για παράδειγμα να ορίσετε στο πρόγραμμα “αυστηρότερους” κανόνες όταν είστε σε Wi-Fi δίκτυο από όταν είστε συνδεδεμένοι με το Ethernet.

Ένα από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του Βitdefender εμποδίζει τις ransomware επιθέσεις από το να καταστρέψουν συγκεκριμένα αρχεία ή φακέλους, για παράδειγμα έναν φάκελο με σημαντικά έγγραφα ή το Dropbox. Μόλις ορίσετε ποια αρχεία-φακέλους θέλετε να σώσετε σε περίπτωση επίθεσης, κανείς δεν θα μπορεί να τα κρυπτογραφήσει χωρίς την άδεια του χρήστη.

Bitdefender for Windows privacy modules

Μέσω του Bitdefender και του “καταστροφέα αρχείων” μπορείτε επίσης να διαγράψετε οριστικά σημαντικά έγγραφα που δεν θέλετε να επανακτηθούν χρησιμοποιώντας κατάλληλα προγράμματα. Δυστυχώς δεν αναφέρεται με ποια μέθοδο διαγράφονται.

Όσοι είστε γονείς θα εκτιμήσετε και το εργαλείο Parental Advisor. Δουλεύει μέσω του Bitdefender Central Web interface και επιτρέπει τον αποκλεισμό συγκεκριμένων sites, όπως για ενήλικες ή για ναρκωτικά. Μπορείτε να βάλετε και δικά σας sites για αποκλεισμό. Άμα έχετε πολλά παιδιά μπορείτε να φτιάξετε προφίλ για το καθένα, με συγκεκριμένους όρους για το καθένα, και το Bitdefender θα ξέρει τους περιορισμούς για κάθε παιδί.

Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν το USB Immunizer (σκανάρει για ιούς τα φλασάκια και τα κάνει να μην τρέχουν αυτόματα στα Windows), τα πρόσθετα για επιπλέον προστασία στα Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox και Skype, το εικονικό πληκτρολόγιο για να “ξεγελάσετε” τα προγράμματα keylogging, τον browser Safepay που δεν έχει πρόσθετα για μεγαλύτερη ασφάλεια και το Wallet για αποθήκευση κωδικών και άλλων σημαντικών πληροφοριών (όπως κωδικοί WiFi και τραπεζικοί λογαριασμοί).

Επιδόσεις υπολογιστή

Το Bitdefender λειτουργεί “αθόρυβα” χωρίς να το καταλάβετε και χωρίς να καταναλώνει πολλούς πόρους του συστήματος. Η μόνη φορά που παρατήρησα μια καθυστέρηση στο σύστημα ήταν όταν έτρεξα έναν πλήρη έλεγχο του δίσκου μου για ιούς. Ο έλεγχος αυτός θα πάρει λίγες ώρες για να ολοκληρωθεί (αν και αυτό εξαρτάται από τα αρχεία στον δίσκο σας) και εφόσον καταναλώνει περισσότερους πόρους του συστήματος από ότι συνήθως, το καλύτερο θα ήταν να τον ξεκινήσετε όταν δεν δουλεύετε.

Το anti-virus περιλαμβάνει επίσης τα προφίλ Work, Gaming, Movie και Battery στα Windows τα οποία αλλάζουν τις προτεραιότητες του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, με το Work βελτιώνει τις ρυθμίσεις για τη σουίτα Microsoft Office και σταματάει τις ενημερώσεις συστήματος για να μην σας ενοχλούν. Το προφίλ Battery ενεργοποιείται στους φορητούς Η/Υ για να “σώσει” μπαταρία.

Ακόμη, για να βελτιώσει τις επιδόσεις των PC, το Βitdefender διαθέτει εργαλεία για καθαρισμό περιττών αρχείων και μητρώου με ένα κλικ, καθώς και για απενεργοποίηση προγραμμάτων που τρέχουν με την έναρξη του υπολογιστή, καθιστώντας το CCleaner και άλλα παρόμοια προγράμματα άχρηστα.

Οι εκδόσεις

Το Bitdefender προσφέρει προστασία σε κάθε συσκευή σας. Υπάρχει για Windows (XP ή νεότερη έκδοση), OS X (10.8 ή νεότερη έκδοση) και Android (2.3.3 ή νεότερη). Στα Windows προσφέρονται τα περισσότερα προηγμένα χαρακτηριστικά, στο OS X έχει τη βασική προστασία για ιούς και στο Android προστατεύει από κακόβουλες εφαρμογές, επιτρέπει το κλείδωμα των εφαρμογών με PIN και ενσωματώνεται η εφαρμογή WearON στο Android Wear smartwatch για να εντοπίζετε το κινητό σας άμα το χάσατε μέσα στο σπίτι.

Τα προϊόντα

Bitdefender Antivirus Software boxes

Η εταιρία προσφέρει τρεις διαφορετικές εκδόσεις του Bitdefender για να διαλέξετε την πιο σωστή ανάλογα τις ανάγκες σας. Το Antivirus Plus προσφέρει την βασική προστασία, το Internet Security την βασική προστασία καθώς και γονικό έλεγχο, firewall και anti-spam, και το Family Pack προσφέρει τα πάντα και μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές στο σπίτι σας.

ANTIVIRUS  PLUS

2016

INTERNET SECURITY

2016

FAMILY PACK 2016

Αυτόματη Προστασία. Σταματά τις online Απειλές.

Τεχνολογία Machine-Learning

Μηδενική επίπτωση στην απόδοση. Bitdefender Photon™

ΝΕΟ Προστασία κατά των Ransomware

Ασφαλή Περιήγηση. Προστασία Ταυτότητας.

Προστασία online Συναλλαγών

Profiles: Παιχνίδι, Ταινία, Εργασία

Σάρωση για Ενημερώσεις

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ Password Manager

Security Report

ΝΕΟ Firewall Επόμενης Γενιάς  

ΝΕΟ Πλήρης Γονικός Έλεγχος  

Ανίκητο Antispam  

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ Tune-Up. OneClick Optimizer    

Anti-theft Συσκευής    

Κρυπτογράφηση Αρχείων    

Επίλογος

Η Bitdefender προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη σουίτα προστασίας και βελτίωσης του υπολογιστή. Από την δεύτερη μέρα θα ξεχάσετε ότι το έχετε εγκαταστήσει επειδή η επίδρασή του στον υπολογιστή είναι μηδαμινή και με το Autopilot ενεργοποιημένο δεν έχετε να φοβάστε τίποτα, οπότε αξίζει να επενδύετε λίγα λεφτά για αυτό κάθε χρόνο για να προστατεύεστε από απειλές. Το μόνο που θα ήθελα παραπάνω είναι να είχε τα κάποια εργαλεία του Windows στο OS X, όπως τα προφίλ, όμως δεν έχω παράπονο.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο προσφέρεται από την Blue Soft & IT η οποία παρέχει δωρεάν τεχνική τηλεφωνική υποστήριξη κάθε Δευτέρα με Παρασκευή (09:00 – 17:00) στα τηλέφωνα 215 535 3030 (Ελλάδα) και 22 00 8296 (Κύπρος). Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα και τις τιμές τους στο site www.bitdefender.gr.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.