XBLOG logo @2x

Η Βαρκελώνη εγκαταλείπει τα Windows για χάρη του Ubuntu

Οι αρχές της Βαρκελώνης ανακοίνωσαν ότι αποχωρίζονται το λογισμικό της Microsoft για χάρη των εναλλακτικών ανοιχτού κώδικα. Η πόλη τώρα σκοπεύει να επενδύσει το 70% του ετήσιου προϋπολογισμού που έχει στη διάθεσή της για το λογισμικό έτσι ώστε να εγκαταστήσει ένα open source λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές της, μια κίνηση που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019.


Πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι το Office και ο Exchange Server της Microsoft θα αντικατασταθούν από τα Libre Office και Open-Xchange. Παρομοίως, ο Mozilla Firefox θα γίνει ο προ-επιλεγμένος φυλλομετρητής. Ενώ το λειτουργικό σύστημα δεν έχει ανακοινωθεί, πιθανότητα πρόκειται για τη δημοφιλέστερη διανομή του Linux, το Ubuntu, την οποία χρησιμοποιεί το δημαρχείο της πόλης εδώ και καιρό.


Αν και η μετάβαση στο Ubuntu θα γλιτώσει λεφτά στη πόλη (αφού δεν θα πληρώνουν για άδειες χρήσης), η ετήσια δαπάνη για το λογισμικό δεν θα σταματήσει. Το συμβούλιο της πόλης έχει ήδη προσλάβει 65 νέους προγραμματιστές που θα εγκαταστήσουν το λογισμικό, θα εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους και θα το συντηρούν.

Η κίνηση της Βαρκελώνης να εγκαταλείψει τα Windows είναι παρόμοια με τη κίνηση του Μονάχου – αυτή η πόλη έκανε τη μετάβαση στο Linux το 2003, όμως αποφάσισε να γυρίσει στα Windows προς το τέλος του 2017.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.