XBLOG logo @2x

Apple: Οι επεξεργαστές «Καλαμάτα» θα αντικαταστήσουν τους Intel στα Mac

Η Apple σκοπεύει να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές της Intel με τους δικούς της που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή για τα Mac, σύμφωνα με τη τελευταία αναφορά του Bloomberg. Αυτό το εγχείρημα ονομάζεται Kalamata και μάλιστα φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς το Bloomberg ισχυρίζεται ότι η μετάβαση στους νέους επεξεργαστές μπορεί να ξεκινήσει το 2020.

Η τελευταία μετάβαση επεξεργαστών της Apple έγινε το 2005 όταν ο Steve Jobs ανακοίνωσε στο συνέδριο WWDC το πρώτο Mac με επεξεργαστή της Intel. Έως τότε οι υπολογιστές της Apple χρησιμοποιούσαν τους επεξεργαστές PowerPC οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί από τη «Συμμαχία AIM» (Apple – IBM – Motorola).

Η μετάβαση στους νέους επεξεργαστές του project Kalamata θα γίνει σε στάδια, σύμφωνα με το Bloomberg. Πιθανότατα, για αρχή θα δούμε ένα 12-ιντσο MacBook με αυτόν τον επεξεργαστή, και σιγά-σιγά θα αναβαθμίζονται και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Τελευταία θα αναβαθμιστούν τα iMac Pro και Mac Pro καθώς η Apple θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει επεξεργαστές τόσο ισχυρούς όσο και οι προτάσεις της Intel για επαγγελματικά μηχανήματα.

Apple A11 Bionic chip
Το A11 Bionic chip συντρίβει τον ανταγωνισμό στα benchmarks.

Σήμερα όλες οι συσκευές που βασίζονται στο iOS ή κάποια παραλλαγή του (iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Apple TV και HomePod) χρησιμοποιούν chip σχεδιασμένο από την Apple και αποδίδουν καλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επεξεργαστής του iPhone X (A11 Bionic) ο οποίος στις δοκιμές benchmarks νικάει οποιοδήποτε άλλο smartphone και παίρνει μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμα και από τα επαγγελματικά laptops MacBook Pro. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε οι επεξεργαστές “Kalamata” είναι το ίδιο καινοτόμοι.

Με το άκουσμα της είδησης, η μετοχή της Intel χτυπήθηκε λίγο επειδή το 5% των κερδών της εταιρίας προέρχονται από την Apple. Η Intel προσφέρει τους επεξεργαστές για τα Mac, καθώς και τα modem για κάποια iPhone. Αν η Apple σταματήσει να συνεργάζεται με την Intel, τα έσοδα της δεύτερης θα μειωθούν σημαντικά.

Η Apple θα έχει αρκετά πλεονεκτήματα άμα μεταβεί στους δικούς της επεξεργαστές, όπως μεγαλύτερη ευελιξία στη κυκλοφορία νέων προϊόντων, μεγαλύτερο έλεγχο στο hardware, περισσότερη ασφάλεια και ίσως ρίξει το κόστος παραγωγής και τις τελικές τιμές των υπολογιστών. Το Bloomberg είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Apple θέλει να συνδέσει τις πλατφόρμες iOS και macOS για να προσφέρει μια κοινή εμπειρία σε όλα, και ίσως το καταφέρει αυτό με τους δικούς της επεξεργαστές.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.