XBLOG logo @2x

Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής άρχισε να κλείνει

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική άρχισε να “επουλώνεται,” σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο λύθηκε από τον ίδιο.

Το πρόβλημα ότι σε ύψος δέκα χλμ. πάνω από την Ανταρκτική υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τον πλανήτη από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και η ζημιά σε αυτό εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων αλλά και γενικότερα στη χλωρίδα και την πανίδα της Γης. Έκτοτε γίνονται συνεχώς παρατηρήσεις στην τρύπα και κάθε φορά παρουσιάζονται αυξομειώσεις στο μέγεθος της.

Η αμερικανίδα επιστήμονας Σούζαν Σόλομον ασχολείται με την τρύπα από τη πρώτη στιγμή και για αυτό έχει δημιουργήσει μια ερευνητική ομάδα παρακολούθησης. Η ομάδα αυτή μελετώντας τα δεδομένα παρατήρησης της τρύπας από το 2000-2015 ανακοίνωσε ότι η τρύπα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 4 εκ. τετραγωνικά χλμ. (όσο περίπου η έκταση της Ινδίας) από την έκταση που είχε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το στρώμα του όζοντος άρχισε να αραιώνει κυρίως λόγω των χλωροφθορανθράκων (CFC) ουσιών που χρησιμοποιούνταν ευρέως σε σπρέι και υγρά για ψυγεία και κλιματιστικά. Ωστόσο, από το 1987 και μετά όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να τερματίσουν σταδιακά τη χρήση αυτών των αερίων χάρη στη Συνθήκη του Μόντρεαλ. Για αυτό πιστεύουμε ότι άρχισε η επούλωση της τρύπας του όζοντος, όμως μερικοί ειδικοί δεν αποδέχονται αυτή την εξήγηση και δηλώνουν ότι δεν είναι σαφείς οι αιτίες της συρρίκνωσης.

Όπως και να χει, οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί και είναι πιθανό η τρύπα του όζοντος να έχει κλείσει μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.