XBLOG logo @2x

Οι αρχές έκλεισαν το παράνομο e-shop AlphaBay του Dark Web

Το AlphaBay, μια “μαύρη αγορά” στη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου που πουλούσε ναρκωτικά και λοιπά παράνομα προϊόντα, είναι πλέον κλειστό. Αρχικά δεν γνωρίζαμε τί προκάλεσε τον τερματισμό της λειτουργίας του, αλλά σήμερα η The Wall Street Journal δημοσίευσε ότι ο τερματισμός του ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας προσπάθειας των αρχών που συνέλαβαν έναν από τους διαχειριστές του site, τον Καναδό πολίτη Alexandre Cazes, ενώ αυτός ήταν στην Ταϊλάνδη. Οι αρχές της Ταϊλάνδης συνεργάστηκαν με τις αρχές των ΗΠΑ και Καναδά για να κάνουν τη σύλληψη.

Το AlphaBay ήταν η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα αγορά του Dark Web. Το AlphaBay έγινε γνωστό όταν οι αρχές έκλεισαν το Silk Road το 2013 και συνέλαβαν τον διαχειριστή του, Ross Ulbricht, ο οποίος τον Μάιο καταδικάστηκε και τώρα βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Άλλες αγορές του Dark Web ευνοήθηκαν από το κλείσιμο του AlphaBay, αφού όλοι οι πελάτες του στράφηκαν σε άλλες λύσεις για να αγοράσουν όσα χρειάζονται. Μάλιστα κάποια καταστήματα έκλεισαν τις εγγραφές νέων μελών.

Ο Cazes, που συνελήφθη από τις αρχές της Ταϊλάνδης στις 5 Ιουλίου, την ίδια μέρα που έπεσε το AlphaBay, βρέθηκε νεκρός στο κελί του επειδή όπως φαίνεται αυτοκτόνησε, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά. Η αστυνομία του Καναδά αυτή τη στιγμή ψάχνει το διαμέρισμα του Cazes στο Trois-Rivières της επαρχίας Quebec του Καναδά και ισχυρίζεται ότι έχει κατασχέσει κάποιους από τους servers του site.

Το AlphaBay, μεταξύ άλλων, πουλούσε ναρκωτικά, κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών και όπλα. Η εταιρία πίσω από όλα αυτά έβγαζε περίπου $600,000 με $800,000 κάθε μέρα, σύμφωνα με τον ερευνητή του Dark Web και καθηγητή Nicolas Christin. Κάποιοι άλλοι ερευνητές του bitcoin και των καταστημάτων του Dark Web υποψιάζονται ότι οι διαχειριστές του AlphaBay πρόσφατα διέπραξαν μια μαζική απάτη κλέβοντας εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.