XBLOG logo @2x

Κινεζικός διαστημικός σταθμός γέματος τοξικά χημικά ενδέχεται να πέσει στην Ελλάδα

Ο τεράστιος διαστημικός σταθμός Tiangong-1 της Κίνας είναι εκτός ελέγχου και αναμένεται να πέσει στη Γη. Οι αστρονόμοι παρακολουθούν τον μεγάλο δορυφόρο από τα τέλη του 2016, από τότε που η διαστημική υπηρεσία της Κίνας παραδέχτηκε ότι έχασε τη ραδιοφωνική επικοινωνία με αυτόν. Ο σταθμός στροβιλίζεται από τότε εκτός ελέγχου, και σιγά-σιγά επιστρέφει στη Γη… απρόσκλητος.

Οι επιστήμονες είχαν πει στο παρελθόν ότι αναμένουν τον σταθμό Tiangong-1 να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και να πέσει στη γη ή το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά δεν ήταν σίγουροι πότε ακριβώς θα συμβεί η σύγκρουση. Τώρα, Ευρωπαίοι αστρονόμοι έκαναν νέους υπολογισμούς και έχουν μια πιο συγκεκριμένη και ανησυχητική απάντηση.

«Η επανείσοδος θα πραγματοποιηθεί οπουδήποτε μεταξύ των 43ºN και 43ºS (δηλ. Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, κτλ),» έγραψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε ένα δημοσίευμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα θα γίνει κάποια στιγμή μεταξύ της 17ης Μαρτίου και της 21ης Απριλίου.

Συνήθως, τέτοια “διαστημικά σκουπίδια” εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και καίγονται ολοσχερώς πριν αγγίξουν τη γη και προκαλέσουν ζημία. Στη περίπτωση του Tiangong-1, δυστυχώς, δεν είμαστε τόσο τυχεροί. Ακόμα και αν καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού στον αέρα, μέσα του υπάρχουν τοξικά χημικά που μπορούν να μας επηρεάσουν αν επιβεβαιώσουν την επανείσοδο.

Όπως εξηγεί το Aerospace Corporation’s Center for Orbital and Reentry Debris Studies (CORDS):

«Ενδεχομένως, μπορεί να υπάρχει μια ιδιαίτερα τοξική και διαβρωτική ουσία που ονομάζεται υδραζίνη και βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος που μπορεί να επιβεβαιώσει την επανείσοδο. Για την ασφάλειά σας, μην αγγίξετε τα συντρίμμια που μπορεί να βρείτε στο χώμα και μην εισπνεύσετε τους καπνούς που μπορεί να βγάλει.»

Η υδραζίνη είναι ένα από τα τοξικά χημικά που βρίσκονται στον σταθμό Tiangong-1 και είναι γνωστό καρκινογόνο χημικό που προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους. Επομένως πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του CORDS στη περίπτωση που συναντήσετε συντρίμμια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σημειώνει ότι ο χρόνος της επανεισόδου και οι εκτιμώμενες τοποθεσίες ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον επειδή υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Η υπηρεσία θα μας ενημερώνει κάθε εβδομάδα για την κατάσταση του σταθμού μέσω του ιστότοπού της.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.