XBLOG logo @2x

Έρευνα devolo: 6 στα 10 ελληνόπουλα έως δέκα ετών έχουν πρόσβαση στο Internet

H devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Ελλάδα για γονείς και παιδιά, πραγματοποίησε έρευνα όπου γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση Internet που κάνουν τα παιδιά τους και την ασφάλεια τους σε αυτό, αλλά και τις “online” ανησυχίες τους. Η έρευνα οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις, τις συνήθειες αλλά και τις φοβίες γονέων και παιδιών.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσουν, τους γονείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ηλεκτρονικό κάλεσμα της devolo και του infokids.gr, να συμμετέχουν στην έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουνίου 2019. Η έρευνα διασφάλιζε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και φιλοξενήθηκε στο www.infokids.gr, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενημέρωσης για γονείς και παιδιά στην Ελλάδα.

Το 59% των παιδιών κάτω των 10 ετών έχει πρόσβαση στο Internet

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του Internet είναι κάτω των δέκα ετών και είναι φυσικό το 57% των γονέων, να επιτρέπουν σε αυτά περιορισμένη χρήση του Internet. Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των δεκαπέντε ετών.

Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων – έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από δικές τους, προσωπικές συσκευές (π.χ. smart phones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήσης του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του Internet από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα βλέπουμε μία εξοικείωση με το αντικείμενο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Internet, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο Internet όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Internet από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

Το 48% των γονέων φοβάται για το περιεχόμενο

Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά στo φόβο των γονέων, όσον αφορά στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους όσο «σερφάρουν» στο Internet. Ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό. Το 48% των γονέων ανησυχούν για την ανομία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά τους όταν ανοίγουν το Internet. Στη 2η θέση των επικείμενων κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.

Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά. Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) σε πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) μέχρι πιο σύνθετα όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control) που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Internet (9,9%).

Μικρά ποσοστά αλλά με μεγάλα ερωτηματικά

Πέρα από τις απαντήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας, που αναφέρθηκαν, αξίζει να εστιάσουμε επίσης και σε αυτές τις μειοψηφίες αφού και αυτές αφορούν τα παιδιά μας και κρύβουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Με το 59% των παιδιών να είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το Internet για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για streaming ταινιών και χρήση social media. Με την πρώτη ανάγνωση, αυτά τα συμπεράσματα ίσως δείχνουν φυσιολογικά, ωστόσο αν εστιάσουμε λίγο περισσότερο, βλέπουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου εκείνοι οι γονείς που ζητούν ελεγχόμενη χρήση Internet, είναι αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτό, τις ώρες που είναι όλοι μαζί στο σπίτι ή και εκτός σπιτιού.

Ένα σημείο που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι στην εποχή του «hacking» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων. Μάλιστα το 2% των γονιών δεν γνωρίζει τίποτα για τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» των παιδιών τους καθώς αυτά «σερφάρουν» ανεξέλεγκτα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν ή να θέτουν σε κίνδυνο άλλους (τους γονείς τους με τους κωδικούς των οποίων έχουν πρόσβαση), μέσα στο ψηφιακό ταξίδι τους στον κυβερνοχώρο.

Μαγικές εμπειρίες στο Internet αλλά πάντα με ασφάλεια

devolo Magic
Η devolo είναι μία εταιρεία η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων χρηστών. Σε αυτόν άλλωστε το δρόμο κινήθηκε με τη δημιουργία της τεχνολογίας και των νέων powerlines, devolo Magic, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, κυρίως ως προς την ασφάλεια και ταχύτητα στο Internet. Τα προϊόντα της σειράς devolo Magic κάνουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με το Internet, τόσο εύκολες: γρήγορο cloud και online gaming, video streaming σε κορυφαία ανάλυση ή chatting με φίλους σε βίντεο-κλήση. Ταυτόχρονα, τα νεότερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας «σερφάρουν» με ασφάλεια μέσω των υπηρεσιών parental control που συνοδεύουν όλους τους προσαρμογείς devolo. Έτσι, ο γονέας έχει υπό τον έλεγχο του το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται το παιδί του, μπορεί να ορίσει συγκεκριμένες ώρες και ημέρες χρήσης, ενώ το παιδί μπορεί να απολαύσει την περιήγηση στο διαδίκτυο με όρια και κυρίως με ασφάλεια.

Οι προσαρμογείς devolo προσφέρουν επίσης ενισχυμένη ασφάλεια με κρυπτογράφηση 128-bit που μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Το ασύρματο δίκτυο είναι επίσης προστατευμένο με WPA2 encryption.

Να σημειώσουμε ότι η devolo παρέχει εγγύηση κατασκευαστή τριών ετών για τις συσκευές της. Σε περίπτωση βλάβης εντός της εγγύησης γίνεται άμεση αντικατάσταση του προϊόντος. Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται Δε – Πα από 09:00 έως 17:00, στα ελληνικά, στο τηλ. +30 22210 84387 με χρέωση αστικής κλήσης από σταθερό τηλέφωνο. Η τιμή διαφοροποιείται για κλήσεις από το εξωτερικό.

Περισσότερα για την devolo και τα προϊόντα της μπορείτε να βρείτε στο www.devolo.gr.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.