XBLOG logo @2x

4ο Startup Weekend Athens, Οι προτάσεις που διακρίθηκαν

Το 4ο Startup Weekend Athens πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 10 έως και τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft σε συνδιοργάνωση με το CoLab Workspaces και με τη συμμετοχή συνολικά 130 ατόμων, τα οποία, σχηματίζοντας ομάδες εργασίας και μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες για επιχειρηματική δράση.

Το Startup Weekend είναι ένα τριήμερο εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που φιλοδοξούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα.

Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 54 ωρών, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκπονήσουν ανά ομάδες επιχειρηματικά σχέδια, μετατρέποντας πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες σε ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης εταιρίας υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών με διαφορετική εξειδίκευση. Στη συνέχεια, οι εν λόγω επιχειρηματικές προτάσεις παρουσιάζονται και αξιολογούνται με κριτήρια την καινοτομία, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα εμπορικής εφαρμογής της ιδέας.

Κατά τον τέταρτο χρόνο της διεξαγωγής του στην Αθήνα, δημιουργήθηκαν 15 συνολικά επιχειρηματικές προτάσεις.

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Useum, μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας νέοι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν τα έργα τους, ενώ οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να ανακαλύψουν ανερχόμενους καλλιτέχνες βάσει των καλλιτεχνικών τους ενδιαφερόντων και προτιμήσεων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το yummymommy, το οποίο υπόσχεται να δώσει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους χρήστες σε σπιτικό φαγητό, καθώς μέσω της εν λόγω εφαρμογής τα νοικοκυριά μπορούν να καταχωρήσουν το σπιτικό φαγητό που έχουν μαγειρέψει και την περιοχή τους, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στους χρήστες τη δυνατότητα εντοπισμού και την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τέλος, τη τρίτη θέση κέρδισε το KinectLife, το οποίο με χρήση του αισθητήρα Kinect, δημιουργεί αλληλεπίδραση του χρήστη με οποιοδήποτε κλασικό ηλεκτρονικό παιχνίδι (π.χ. tetris, pacman) στο διαδίκτυο ή στο facebook, προσθέτοντας τη δυνατότητα επιλογής διάθεσης (mood) που καθορίζει τόσο το ρυθμό, όσο και την ένταση με την οποία ο χρήστης επιθυμεί να παίξει.

Οι ομάδες εργασίας θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft σε επίπεδο τόσο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής δικτύωσης προς μελλοντική αξιοποίηση της ιδέας τους. Στις ιδέες που περνάνε σε φάση υλοποίησης, θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας τους στη θερμοκοιτίδα του Κέντρου. Τέλος, οι ομάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα BizSpark, το οποίο προσφέρει δωρεάν για 3 χρόνια όλα τα προϊόντα της Microsoft σε εταιρείες startup.

Η νικητήρια ομάδα θα ταξιδέψει στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο για να λάβει μέρος στο Pitch in Berlin, το νέο διαγωνισμό για ελπιδοφόρα startups το οποίο διοργανώνει το επενδυτικό fund HackFwd.

Το Startup Weekend δημιουργήθηκε το 2007 και αποτελεί πλέον μέρος διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την έμπρακτη εξάσκηση και δικτύωση ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 500 Startup Weekends σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5.000 ομάδες.

Στην Ελλάδα, το Startup Weekend έχει πραγματοποιηθεί το 2008, 2009 και 2010 στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft και είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών του Κέντρου για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υλοποίηση ιδεών που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Startup Weekends, όπως το CoLab Workspaces και το babelverse, το οποίο κατέλαβε την 3η θέση στο διαγωνισμό startup του Παγκόσμιου Τεχνολογικού Συνεδρίου LeWeb’11.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Startup Weekend Athens μπορείτε να βρείτε στο athens.startupweekend.org.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.