XBLOG logo @2x

Όνειρα | 15 ενδιαφέροντα στοιχεία!

Αν η πραγματικότητα σας φαίνεται πεζή, άχρωμη ή ακόμη και καταθλιπτική, υπάρχει ο κόσμος των ονείρων όπου μπορείτε να αποδράσετε!

Πριν πέσετε για ύπνο, λοιπόν, ορίστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για όσα θα δείτε…

  1. Κατ΄αρχάς όλοι ονειρεύονται. Όλοι! Διαφορετικά εμπλέκεται κάποια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή. Ή απλώς πρέπει να δείτε το  επόμενο στοιχείο…
  2. Όσοι ροχαλίζουν δεν βλέπουν όνειρα.
  3. Οι εκ γενετής τυφλοί έχουν όνειρα, τα οποία μπορεί να μην περιλαμβάνουν εικόνες αλλά όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η ακοή και η όσφρηση, ενώ βιώνουν και έντοντα συναισθήματα. Επίσης, όσοι τυφλώθηκαν αργότερα στη ζωή τους μπορούν να έχουν και όνειρα με εικόνες.
  4. Ακόμη και τα ζώα βλέπουν όνειρα. Μελέτες οι οποίες έγιναν σε διαφορετικά είδη ζώων αποκάλυψαν πως τα κύματα του εγκεφάλου τους, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, κινούνται όπως και αυτά των ανθρώπων.
  5. Δεν βλέπουν όλοι χρωματιστά όνειρα. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πλειοψηφία των ατόμων έβλεπαν αποκλειστικά ασπρόμαυρα όνειρα, ωστόσο, η είσοδος της έγχρωμης τηλεόρασης τη δεκατία του ’60 άλλαξε τα δεδομένα. Σήμερα, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, μόλις το 12% έχει αποκλειστικά ασπρόμαυρα όνειρα, ενώ στους νέους κάτω των 25 το ποσοστό αυτό είναι μόλις 4%.
  6. Έχουμε περισσότερα από ένα όνειρα κάθε νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μας ονειρευόμαστε από μια έως δύο ώρες και βλέπουμε έως και επτά όνειρα.
  7. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα ή άτομα τα οποία γνωρίζουμε ή έχουμε συναντήσει, ακόμη και αν δεν τα θυμόμαστε καν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκεφαλός μας κρατά αναλυτικό αρχείο! Παρόλο που εμείς δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας το συμμαθητή μας από το νηπιαγωγείο που ορκίζεται πως μας θυμάται, το μυαλό μας ενδεχομένως τον έχει ήδη προβάλλει σε κάποια από τα όνειρά μας.
  8. Οι άντρες και οι γυναίκες ονειρεύονται με διαφορετικό τρόπο. Οι άντρες ονειρεύονται συχνότερα άλλους άντρες, καθώς το 70% των προσώπων που εμφανίζονται στα όνειρά τους είναι του ίδιου φύλου. Από την άλλη οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα γυναικεία όνειρα είναι μοιρασμένοι.
  9. Στα όνειρα μας ενσωματώνουμε την πραγματικότητα. Το μυαλό μας ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, ένας ήχος που ακούστηκε ενώ κοιμόμασταν μπορεί να περάσει στο όνειρό μας ως απλός θόρυβος ή ως συναυλία εγχόρδων!
  10. Τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν των θετικών. Το άγχος μάλιστα είναι το πιο συνηθισμένο συναίσθημα το οποίο βιώνουμε στα όνειρά μας καθώς φαίνεται δύσκολο να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας πριν πέσουμε για ύπνο.
  11. Το σώμα μας παραλύει. Πρόκειται για τη γνωστή κατάσταση REM, μια φάση που καλύπτει το 25% της διάρκειας του ύπνου μας, δηλαδή περίπου 90-120 λεπτά. Το σώμα παραλύει εξαιτίας ενός μηχανισμού του εγκεφάλου που εμποδίζει στο σώμα να κινηθεί, ώστε να μην επιχειρήσει να κάνει τις κινήσεις που βλέπει στα όνειρα. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός αυτός μπορεί να διακοπεί καθώς ο εγκέφαλός μας ξυπνά.
  12. Μπορείτε να βιώσετε οργασμό κατά τη διάρκεια του ονείρου σας. Κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού ονείρου το αίσθημα της ηδονής μπορεί να είναι ίδιο ή και ισχυρότερο από αυτό που βιώνεται στον πραγματικό κόσμο.
  13. Μπορείτε να δείτε προφητικά όνειρα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανθρώπων, το οποίο αγγίζει το 38% και καταθέτει την προσωπική μεταφυσική του μαρτυρία. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί είναι πάνω από 63%.
  14. Τα όνειρα είναι συμβολικά. Μην βιαστείτε να πιάσετε τους ονειροκρίτες καθώς τα σύμβολα είναι καθαρά προσωπικά και για την αποκωδικοποίησή τους θα πρέπει να ανατρέξετε στο… υποσυνείδητό σας.
  15. Ξεχνάμε το 90% αυτών που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το 50% μάλιστα διαγράφεται από τη μνήμη μας τα πέντε πρώτα λεπτά αφότου ξυπνήσουμε, ενώ μέσα σε δέκα περίπου λεπτά ο σκληρός δίσκος του εγκεφάλου μας έχει διαγράψει τα πάντα!

Όνειρα γλυκά!

 

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.