10 Πράγματα που Σκότωσε το Internet: Η Αντίθετη Άποψη

Διάβασα πριν από λίγο στην Ελευθεροτυπία, στο enet.gr βασικά, γιατί πλέον σπανίως αγοράζω εφημερίδες, τα “10 Πράγματα που Σκότωσε το Internet», του Χρήστου Μιχαηλίδη. Στα περισσότερα από αυτά έχω αντίθετη άποψη, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον που χρησιμοποιώ το internet για ουκ ολίγες “δουλειές” νομίζω ότι το Internet δεν σκότωσε, αλλά ζωντάνεψε αρκετά πράγματα και το κυριότερο -όσο κι αν χάνουμε κάποιες στιγμές το “ρομαντισμό”- μας γλιτώνει πολλές φορές από άσκοπο χάσιμο χρόνου σε διάφορες καταστάσεις.

Παραθέτω τα 10 Πράγματα που Σκότωσε το Internet όπως τα διάβασα στο κείμενο του Χ. Μιχαηλίδη και κάτω απ΄το καθένα με bold τον αντίλογο:

Η ΙΔΕΑ, εξαιρετική και ενδιαφέρουσα, ανήκει στην αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Δεν υποτιμά (κάθε άλλο μάλιστα) τα «άπειρα θετικά» που μας έχει προσφέρει το Διαδίκτυο, ιδίως τα τελευταία 15 χρόνια που η χρήση του έχει απλωθεί σχεδόν παντού στον κόσμο. Ομως (και εδώ αρχίζουν, και μάλλον δεν τελειώνουν, τα «πλην»), το Ιντερνετ:

1. Κατήργησε την τέχνη της ευγενικής διαφωνίας. Μπείτε σε οποιοδήποτε μπλογκ ή πόρταλ και διαβάστε απόψεις αναγνωστών – επισκεπτών. Η επιθετικότης και η αγένεια περισσεύουν.

Ό,τι μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αγενές με ένα κλικ μπορούμε να μην το ξαναεπισκεφθούμε. Αντίστοιχα, υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες blogs και forums (ελάχιστα portal επιτρέπουν σχολιασμό των κειμένων τους) με εξαιρετικούς διαλόγους και ανταλλαγή απόψεων.

2. «Εσβησε» τον σεβασμό για τον θάνατο κάθε διασήμου προσώπου. Η περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον είναι χαρακτηριστική. Στο Twitter κυκλοφορούν μερικά από πιο κρύα και αισχρά ανέκδοτα που έχετε «ακούσει» ποτέ.

Πόσες φορές διαβάσαμε σε πρωτοσέλιδα ή στήλες εφημερίδων και σε εξώφυλλα περιοδικών ανυπόστατες φήμες και ανακριβείς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο για να πουλήσει φύλλα η εφημερίδα και τεύχη το περιοδικό;

3. «Σκότωσε» τα ολόκληρα άλμπουμ μουσικής. Κάποτε, ακούγαμε όλον τον δίσκο. Τώρα, θριαμβεύει το «σιγκλάκι». Μπαίνεις σε κάποιο μουσικό site, επιλέγεις μόνο το «χιτ», το αγοράζεις με πολύ λίγα χρήματα, και αυτό ήταν! Νομίζεις πως άκουσες την τελευταία δουλειά της Εϊμι Ουάινχαους, ας πούμε…

Ενδεχομένως να είναι έτσι, αλλά γιατί σε περίοδο οικονομικής κρίσης να πληρώσουμε 20, 30 ή και 40 ευρώ για ένα cd, από το οποίο τελικά θα “κολλήσουμε” με 1, 2 άντε 3 κομμάτια;

4. Εδιωξε την «ωραία αγωνία» που είχε ένας έφηβος, καθώς έστεκε δίπλα σε ένα περίπτερο ή μπροστά στα ράφια με τα «πονηρά περιοδικά» ενός βιβλιοπωλείου, με τη φύση του σε έναν ασυγκράτητο πανηγυρισμό, να αγοράσει ένα στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη, τοίχο τοίχο, να απομακρυνθει για να βρεθεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε στην… ευλογημένη του μοναξιά. Τώρα, με ένα κλικ τα έχεις όλα μπροστά σου, εύκολα. Χάθηκε το σασπένς.

Τέτοιες “αγωνίες” σε περίπτερο ή βιβλιοπωλείο ομολογώ ότι δεν έζησα. Αλήθεια, πωλούνταν ποτέ “πονηρά” περιοδικά σε βιβλιοπωλεία;

5. Εξαφάνισε τη διά χειρός αλληλογραφία. Τη σκότωσε το e-mail. Μαγικό και γρήγορο, το δίχως άλλο. Ομως, δύσκολο να πιστέψεις πως θα ΄ρθει η μέρα που θα δημοσιευτούν κάποτε τα e-mails του «χι» σπουδαίου λογοτέχνη προς έναν εξίσου σπουδαίο συνάδελφό του, ερωμένη ή γυναίκα του, κλπ. Τα «γράμματα στον τάδε…» δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά. Δεν ταιριάζει το άπλωμα των συναισθημάτων σε ένα μέιλ.

Και είμαι τόσο ευτυχής γι΄αυτό! Ζήτημα είναι να έχω στείλει περισσότερα από 15-20 γράμματα με το ταχυδρομείο σε όλη μου τη ζωή (24 είμαι). Email, email και πάλι email. Το στέλνεις από παντού, το λαμβάνεις από παντού: Desktop PC, Laptop, Smartphone, BlackBerry, PC σε Internet Cafe.

6. Χάθηκε η μνήμη. Καλό, από τη μία, γιατί πού να θυμάσαι «όλες αυτές τις πληροφορίες». Κακό, από την άλλη, γιατί με τα Wikipedia, τα Google και τα συναφή δεν χρειάζεται πια να θυμάσαι τίποτα.

Απ΄το να ψάχνω στους τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας (που την έχω βέβαια να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη), προτιμώ να “Googlάρω” ανά πάσα στιγμή για κάτι που ψάχνω.

7. Εκλεψε τον ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέμισες κάποιες άδειες ώρες σου διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας κάποιο μερεμέτι, φτιάχνοντας τις γλάστρες στη βεράντα, ζωγραφίζοντας ένα τοπίο με τις ακουαρέλες σου; Οι ώρες που «σκοτώνουμε» πια στο Ιντερνετ, με χρήσιμο ή και άχρηστο σερφάρισμα, μας άφησαν υπόλοιπο «μηδέν».

Στο χέρι του κάθε ανθρώπου είναι να διαχειριστεί υπεύθυνα το χρόνο του. Μπορεί να μη ζωγραφίζω σε ακουαρέλα ή να περιποιούμαι τις γλάστρες του σπιτιού, ωστόσο ποτέ δεν θα πω όχι σε μία βόλτα, εκδρομή ή κάτι άλλο πιο δημιουργικό για να σερφάρω στο internet.

8. Πάνε και τα φωτογραφικά μας άλμπουμ. Τώρα όλες οι φωτογραφίες είναι φορτωμένες στο PC, στο laptop και, αν είσαι προνοητικός, σε CD-Rom ή και σε σκληρό δίσκο. Πόσοι φίλοι να μαζευτούν γύρω από μια μικρή οθόνη για να δουν τις φωτογραφίες «από το νησί το καλοκαίρι» ή «από την εκδρομή μας στην Ντίσνεϊλαντ»; Στιγμές, που κάποτε τις μοιραζόμασταν…

Ναι, έχω αρκετά χρόνια να εκτυπώσω φωτογραφίες. Γύρω από μια μικρή οθόνη σίγουρα δε μπορούν να μαζευτούν πολλά άτομα, μπορούμε όμως να συνδέσουμε την ψηφιακή ή το laptop στην μεγάλη τηλεόρασή μας και να δούμε άνετα φωτογραφίες και βίντεο από τις διακοπές και άλλες στιγμές.

9. Πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές αναφοράς. Προσφέρει πολλές πληροφορίες το Ιντερνετ. Οι αξιόπιστες θέλουν ψάξιμο, γνώσεις και λογική. Οι περισσότερες από αυτές κοστίζουν, μάλιστα. Σου ζητάνε συνδρομή για να έχεις πρόσβαση. Λίγοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Θέλουν τσάμπα πληροφορίες. Που δεν είναι πάντα σωστές…

Αναξιόπιστες πηγές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, offline και online. Να θυμίσω ότι πρόσφατα τρεις “μεγάλες” εφημερίδες μας “σέρβιραν” ως είδηση συμπεράσματα από συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν λίγο πριν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, συνάντηση όμως που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ!

10. Σεβασμός στον προσωπικό μας χώρο. Ολα είναι προσβάσιμα. Όπου και να είσαι, μπορούν να σε βρουν. Ακόμη κι όταν κοιμάσαι, δεν είσαι μόνος. Κάποιος σου στέλνει μέιλ. Κάποιος διαβάζει το βιογραφικό σου. Κάποιος βλέπει στη φωτογραφία σου πόσο πάχυνες. Κάποιος, στα σάιτς με τις fake (δηλαδή τις μονταρισμένες) φωτογραφίες, σε έχει κάνει σέξι, αποκρουστικό, μίστερ Κόσμο και ανάσκελα σε φέρετρο.

Τα account settings ή privacy settings είναι ένα κλικ μακριά για να ρυθμίσουμε ποιοι θα μας βρίσκουν και πόσο “βαθειά” πρόσβαση θα έχουν στην online παρουσία μας. Όταν κοιμάμαι, είναι προτιμότερο να μου στείλει κανείς μέιλ, απ΄το να με πάρει τηλέφωνο και να με ξυπνήσει (εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάτι επείγον ή πολύ σημαντικό).

9 Σχόλια
 • Avatar
  Σοφία

  Συμφωνώ απόλυτα με τις απαντήσεις σου!

 • Avatar
  ILIAS k

  Diafwnw me to prwton mono antilogo….exei dikio peri sevasmou stis diafores apopseis pou ekfrazonte sto diadiktio.To an merika site, kratane tous tipous de mou leei kati oute kanei ti diafora.Sti pliopsifia einai mia <> katastasi stin opoia den iparxei i eugenis antallagi apopsewn.

  Kai esas isws sas fainetai fisiologikos o antilogos pou ekfrase o Giannis, gt emeis ta exoume zisei…O nearos pou apo mikri ilikia tha vlepei auto ton tropo epikoinwnias, tha katalavei arage sto megethos pou emeis to antilamvanomaste, oti autos einai lathos kai agenis tropos ekfrasis?? I epeidi tha megalwsei me auton, tha tou fainete fisiologikos?

 • Avatar
  DrTeddy

  Η νοσταλγία, όταν δεν αποτελεί τροχοπέδη για το παρών και το μέλλον μας, είναι κάτι πάρα πολύ υγιές. Φτάνει μόνο να μην αποτελεί εφαλτήριο μόνιμης κριτικής για κάθε τι καινούριο.

  Γιάννη, με όλο το σεβάσμο στο υπέροχο post σου, παραθέτω και ένα link με τις δικές μου απαντήσεις:
  http://www.drteddy.gr/?p=1619

 • Avatar
  Aurelie

  Ok, μόνο εγώ καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής; Δεν μας έθιξε το internet ρε παιδιά! Απλά ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει με νοσταλγία κάποια πράγματα που άλλαξαν για πάντα, όπως τα θυμόταν αυτός. Δε σημαίνει ότι διαφωνείς όταν βλέπεις απλά τις αλλαγές και νοσταλγείς το παρελθόν! Κάποιος άλλος θα μπορούσε να νοσταλγήσει τις βόλτες που έκανε με το κάρο στο χωριό του, δε σημαίνει σώνει και καλά ότι αντιτίθεται στο αυτοκίνητο! Κάποια είναι λίγο άκυρα από αυτά που αναφέρει αλλά σε άλλα πιστεύω ότι έχει το δίκιο του!
  Σε λίγα χρόνια, όταν τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο με ένα netbook, θα γράφουμε κι εμείς ανάλογα άρθρα για τη μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων όταν πρωτξεκινούσε το σχολείο το Σεπτέμβρη, για την χαρά μας να αγοράσουμε σχολικά, σάκα, κασετίνες, τετράδια και μαρκαδόρους… 🙂

 • Avatar
  Alexandros

  Συγχαρητηρια στην απαντηση σε αυτο το επιεικως ηλιθιο αρθρο. Και τα 10 επιχειρηματα καταριπτονται αμεσως και οχι μονο απο τις ευστοχες απαντησεις του blogger Γιαννη. Εκτος του οτι ολα τα σημεια, μου θυμισαν τον παππου μου που απεχθανεται την τεχνολογια επειδη δεν μπορει να την κατανοησει, θελω να πω επισης πως ειναι αστοχο να παρουσιαζεις μονο τα ασχημα ή μονο τα καλα του internet αφου ολες οι μεγαλες αλλαγες εχουν αναποφεκτα και τα 2. Τελος για να μην σας κουραζω να πω πως ειναι γελοιο, εκνευριστικο και τραγελαφικο να αναφερει ο κ. Μιχαηλιδης την αξιοπιστια στις ηλεκτρονικες πηγες οταν πριν απο λιγους μηνες εγινε το συμβαν με το αρθρο Καραμανλη-Ερντογαν που δειχνει πως λειτουργουν οι εφημεριδες και τα καναλια (και να φανταστει κανεις πως ειναι εθνικο θεμα!) και πως αυτα ειναι τα πιο κατευθηνομενα μεσα ενημερωσης και οι περισσοτεροι απο τους δημοσιογραφους που δουλευουν σε αυτα (φυσικα οχι ολοι) θα επρεπε να ντρεπονται.

  Ειναι λογικο να φοβαστε την επιθετικοτητα και την αγενια κ. Μιχαηλιδη, με τετοια αρθρα ειμαι σιγουρος πως λαμβανετε μπολικη…

  Ευχαριστω…

 • Avatar
  Chrys

  Πολύ καλές απαντήσεις. Οι δικές μου απόψεις:

  1. Κ. Μιχαηλίδη, διαφωνώ με αυτά που λέτε. Θέλω με όλη την ευγένια που με διακατέχει να σας απαντήσω. Μπορώ;

  2. Ενώ οι συναδέλφοι σας που λένε ότι θέλουν χωρίς να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους και πληρώνονται κιόλας;

  3. Μιας και αναφερθήκατε στον Michael Jackson προηγουμένως. Το γνωρίζατε ότι πούλησε 700 εκατομύρια δίσκους και κέρδισε 700 εκατομύρια δολάρια μόνο (http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8123533.stm) ; Θα σας αφήσω να μαντέψετε ποιοί κέρδισαν τα υπόλοιπα (είναι οι ίδιοι που σκότωσαν τη βιομηχανία της μουσικής).

  4.Αν δεν κάνω λάθος απαγορεύονται τα “πονηρά περιδικά” (http://old.acci.gr/newsletter/enews-2604.htm).

  5. Και τα ταχυδρομεία εξαφάνισαν τα ταχυδρομικά περιστέρια, το τηλέφωνο εξαφάνισε το τηλεγράφο, τα αυτοκίνητα τα κάρα, ο γυναικολόγος τη μαία… Νομίζω ονομάζεται πρόοδος. Μήπως το διαδύκτιο θα εξαφανίσει τη δημοσιογραφία όπως τη ξέρουμε και για αυτό ανησυχείτε;

  6. Εσύ μείνε με τη 10τομη εγκυκλοπαίδεια (που πιθανότατα ακριβοπλήρωσες) και τη καλή σου μνήμη και εγώ θα μείνω με τους 989 τόμους του Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Size_in_volumes) που σίγουρα δεν πλήρωσα και τη κακή μου μνήμη!

  7. Σερφάρω και στο διαδύκτιο και διαβάζω και βιβλία και μαγειρεύω και φτιάχνω και το κήπο μου. Ξέρω να οργανώνω το χρόνο μου.

  8. Δεν μπορώ να απαντήσω επειδή δεν κατάλαβα τι εννοείς Κ. Μιχαηλίδη. Έχω πάντως μεγάλη οθόνη και αρκετούς φίλους 🙂

  9. Ο μόνος τρόπος να αξιολογήσεις μια πηγή αναφοράς είναι το cross-reference (αντιπαραπομπή μου βγάζει το in.gr). Στο διαδύκτιο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, χωρίς πολύ ψάξιμο, γνώσεις και λεφτά. Επίσης το παράδειγμα του Γιάννη τα λέει όλα.

  10. Όλα είναι προσβάσιμα όταν εσύ το επιτρέψεις. Για να διαβάζει κάποιος το βιογραφικό μου, σημαίνει εγώ το δημοσίευσα κάπου. Για να βλέπει κάποιος τη φωτογραφία μου που πάχυνα, εγώ το επίτρεψα.

  Ερώτηση: Τι το θές το blog; Αφού είσαι εναντίον. Πάω και εγώ να γράψω ένα ποστ 10 λόγοι να για μη ζεί κάποιος στη Κύπρο…

 • Avatar
  dealsend

  Απόψεις, απόψεις, απόψεις!!

 • Avatar
  philos

  Εξαιρετικό ποστ-απάντηση σε έναν άνθρωπο που απλά νοσταλγεί τα νεανικά του χρόνια προσπαθώντας να τα ωραιοποιήσει.
  Και πάλι μπραβο σου Γιάννη, που πολύ λακωνικά απάντησες σε κάθε “επιχείρημα”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα