XBLOG logo @2x

Χρήση QR codes από το Πρώτο Θέμα

Πρόσφατα η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” ανέβασε στο App Store το δικό της iPhone App, ενώ χθες πρόσεξα ότι η εφημερίδα εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνολογία των QR codes. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνολογία, αρκεί να έχετε ένα smartphone με δυνατότητα σύνδεσης στο internet.

Εφημερίδες δεν αγοράζω πλέον σχεδόν ποτέ (άντε να πάρω μία στους 2-3 μήνες), ωστόσο αρκετές Κυριακές κατεβάζω την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” σε PDF ή της ρίχνω μια ματιά στην “e-book” έκδοση που ανεβαίνει στο protothema.gr κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα.

Έτσι έκανα και αυτή την Κυριακή και σε πολλά θέματα είδα να υπάρχουν QR codes, τα οποία αν σκανάρεις με το κινητό σου μεταφέρεσαι σε σχετική σελίδα του protothema.gr όπου μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που διαβάζεις!

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που απαιτεί σύνδεση με το internet, σας επιτρέπει με μία απλή κίνηση της κάμερας του κινητού σας, χωρίς να βγάλετε φωτογραφία, πάνω στο QR Code που υπάρχει τυπωμένο στο θέμα που διαβάσατε και σας ενδιαφέρει, να δείτε την εξέλιξή του με όλες τις νέες ειδήσεις που θα λαμβάνουν χώρα στις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες καθώς και φωτογραφίες και βίντεο στο κινητό σας τηλέφωνο.

Τα QR Codes είναι ότι και τα barcodes με την διαφορά ότι είναι αναγνωρίσιμα από κάθε συσκευή που ενσωματώνει κάμερα και σύνδεση με το internet. Από την ανάλυση του QR Code προκύπτει κείμενο που μπορεί να φτάσει μέχρι 4.000 χαρακτήρες, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και video.

Έτσι, αρκεί να κατεβάσετε στο κινητό σας μία εφαρμογή συμβατή με QR code, να την ανοίξετε και να στρέψετε την κάμερα του κινητού σε κάποιο QR code που θα εντοπίσετε. Αυτόματα το κινητό αναγνωρίζει την διεύθυνση και σας ζητάει να του επιτρέψετε να μεταβεί στην σχετική σελίδα στο internet.

Η εφημερίδα προτείνει να κατεβάσετε την εφαρμογή “NeoReader” (δωρεάν), ωστόσο εγώ κατέβασα στο iPhone την εφαρμογή “i-nigma” (επίσης δωρεάν), την οποία προτείνει και ο Δημήτρης στο σχετικό post που έκανε στο Away.

Το δεύτερο screenshot είναι λίγο θολό αφού ίσα που πρόλαβα να πάρω screenshot, γιατί η εφαρμογή σκανάρει σε λιγότερο από δευτερόλεπτο το QR code και σου εμφανίζει το link της σελίδας για να δεις περισσότερες πληροφορίες.

i-nigma

i-nigma

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.