XBLOG logo @2x

Τράπεζα της Ελλάδος: Τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων Ιούνιος 2009

Χαρτονομίσματα και κέρματα Ευρώ

Μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο του 2009. Ιδιαίτερα σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στα επιτόκια των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), των επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά, καθώς και των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και έως 5 έτη.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή πτώση (κατά 5 και 4 μονάδες βάσης) τον Ιούνιο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,53% και 0,44% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος κατέγραψε επίσης μικρή πτώση (κατά 3 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 2,55%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική μείωση (κατά 37 μονάδες βάσης) παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) που διαμορφώθηκε στο 0,60%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 14,32%. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε μικρή πτώση τον Ιούνιο του 2009 στο 6,06% από 6,10% το προηγούμενο μήνα. Κατ΄εξαίρεση της γενικής εικόνας, μικρή άνοδο (κατά 4 μονάδες βάσης) σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκ. ευρώ), και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Αντίθετα, στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο σημείωσε σημαντική πτώση κατά 22 μονάδες βάσης στο 3,37%. Μείωση παρουσίασαν και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος περιορίστηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,46%, και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,87%.

Μείωση σημείωσαν τον Ιούνιο του 2009 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2009 στο 3,42% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 2,30%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε το μήνα αυτό κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,25%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,77%.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.