XBLOG logo @2x

Τι πρέπει να προσέξετε στη χρήση Location Based υπηρεσιών

Την ανησυχία τους ότι η δημοσιοποίηση δεδομένων σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκεται ένας χρήστης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, εξέφρασαν οι ειδικοί της Kaspersky Labs…

Η χρήση των location based υπηρεσιών είναι μια ανερχόμενη τάση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky Lab σημειώνουν ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το application “Twitter for iPhone” επιτρέπει τη δημοσιοποίηση συντεταγμένων από GPS με τη συγκατάθεση του χρήστη, ενώ και το “Google Places” προσφέρει στους χρήστες μια παρόμοια υπηρεσία.

Το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο Stefan Tanase, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από την εκτεταμένη χρήση ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης και τη δημοσίευση μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων στο ίντερνετ.

Τα social networks συνεχίζουν να προσθέτουν νέες εφαρμογές στις πλατφόρμες τους, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν location based υπηρεσίες. Πρόσφατα και το Facebook παρουσίασε τη δική του αντίστοιχη εφαρμογή, με την ονομασία Facebook Places.

Μπορεί τα location based services να προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες social media, ωστόσο, η προοπτική για την κακόβουλη χρήση τους ίσως να υπερβαίνει σημαντικά τη χρησιμότητά τους. Σε διάφορες περιοχές, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου κλέφτες εισβάλλουν σε ένα σπίτι, βλέποντας μέσω ενός site κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ιδιοκτήτες του ανακοίνωσαν ότι έλειπαν σε διακοπές. Αυτά τα συμβάντα αποτελούν κλασικές περιπτώσεις online κλοπής ταυτότητας και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος της ανακοίνωσης της Kaspersky Labs για τη χρήση των location based υπηρεσιών, η οποία καταλήγει με τον Stefan Tanase, Senior Security Researcher της εταιρίας, να σημειώνει ότι οι εγκληματίες αναζητούν τρόπους για να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες και ότι η δημοσίευση στοιχείων σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης προσφέρει επιπλέον προσωπικές πληροφορίες στους κυβερνοεγκληματίες.

Ο κ. Tanase σημειώνει επίσης ότι οι χρήστες μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους ακολουθώντας κάποιες συμβουλές, όπως για παράδειγμα να μην δημοσιεύουν στο ίντερνετ στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία τους και να προσέχουν ποιους έχουν στη λίστα φίλων τους στα social networks.

Προσωπικά χρησιμοποιώ αρκετά έντονα τους τελευταίους μήνες τα social networks [facebook, twitter], αλλά και την κορυφαία location based υπηρεσία, το Foursquare, αν και δε ξέρουμε κατά πόσο θα μείνει στην κορυφή με την έλευση της υπηρεσίας Facebook Places στο Facebook.

Έχω ξαναγράψει εδώ στο XBLOG ότι φυσικά και τέτοιες υπηρεσίες απαιτούν προσοχή στη χρήση τους.

Καλό είναι για παράδειγμα να μην καταχωρίσετε στο Foursquare τη διεύθυνση του σπιτιού σας ή να μην κάνετε check-in σε όποιο μέρος κι αν επισκέπτεστε ή να κάνετε check-in λίγο πριν αποχωρήσετε αν νομίζετε ότι για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να κινδυνεύσει η ασφάλειά σας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.