XBLOG logo @2x

Σώματα: Η Έκθεση στην Τεχνόπολη

Guest Post από την Ορελή Τζεμπελίκου

Ανήμερα της γιορτής της γυναίκας, προχθές, αποφασίσαμε μετά τον απογευματινό καφέ μας στα Flocafe Φαλήρου με το Γιάννη και τον Τάσο να πάμε στην έκθεση με τα σώματα. Στην είσοδο είχε αρκετή ουρά, καθώς άφηναν τον κόσμο να μπαίνει «σε δόσεις». Για καλή μας τύχη όμως (και κακή δική του!) είχαμε μαζί μας τον Αλέξανδρο, ο οποίος με ρήξη χιαστού είχε έρθει με πατερίτσα και χάρη στην άψογη αντιμετώπιση των υπευθύνων παρακάμψαμε όλη η παρέα, 6 ατόμων, όλη την ουρά (δημιουργώντας από πίσω μας χάος παραπόνων που περάσαμε πρώτοι)!

Στην είσοδο μας ζήτησαν να απενεργοποιήσουμε τα κινητά και ασφαλώς μας ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται να αγγίζουμε και να φωτογραφίζουμε τα εκθέματα. Η έκθεση είχε αρκετό κόσμο, καθώς για να δεις ένα έκθεμα και να διαβάσεις περιγραφή έπρεπε συνήθως να περιμένεις. Τα κειμενάκια που υπήρχαν στις προθήκες ήταν πολύ προσιτά για ανθρώπους που δεν ξέρουν από ανατομία, άλλωστε η έκθεση ενδείκνυται και για παιδιά.

Στους τοίχους υπήρχαν αναρτημένες επιγραφές με ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με διάφορες καθημερινές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η επιγραφή που έλεγε πως είναι λανθασμένη η εντύπωση που επικρατεί ότι το χασμουρητό οφείλεται σε ελλιπή οξυγόνωση του εγκεφάλου και ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία του!

Σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση που προκαλεί δέος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε πώς είμαστε πλασμένοι! Στις προθήκες υπάρχουν όργανα, ιστοί και οστά και στο σύνολό τους τα πλήρη σώματα που βρίσκονται εκτός προθηκών είναι γύρω στα 10 (μόνο 2 εκ των οποίων ήταν γυναικεία). Σε κάθε σώμα εξετάζονται θεματικά κάποιες λειτουργίες και συστήματα του σώματος, όπως το νευρικό, το πεπτικό, το κυκλοφορικό, το αναπαραγωγικό, ουροποιητικό σύστημα κοκ.

Σε μία αίθουσα εκτίθενται πολύχρωμα εκθέματα πολύ εντυπωσιακά που μοιάζουν με κοράλλια. Πρόκειται για μια μέθοδο έγχυσης έγχρωμου πολυμερούς εντός των αιμοφόρων αγγείων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εκμαγείο και εκ των υστέρων αφαιρούνται μαζί με τους υπόλοιπους ιστούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα με τη βοήθεια του πολυμερούς να δούμε πού και πώς κυλάει το αίμα μέσα μας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αντιπαραβολή υγιών και ασθενών οργάνων με αποκορύφωμα τους πνεύμονες και την καρδιά του καπνιστή. Στη μια πλευρά βρίσκονται εκτεθειμένοι οι πνεύμονες ενός μη καπνίζοντα και στην άλλη οι μαυρισμένοι πνεύμονες ενός καπνιστή. Ως μη καπνίστρια και αντικαπνίστρια θεωρώ πως είναι ένα θέαμα που πρέπει να δουν όλοι οι καπνιστές και να επαναφέρουν στο μυαλό τους κάθε φορά που ανάβουν ένα τσιγάρο. Ανάμεσα στις δύο αυτές προθήκες υπήρχε μία τρίτη με σχισμή στην οποία βρίσκονταν πεταμένα πακέτα τσιγάρων, των καπνιστών που αποφάσισαν εκείνη τη στιγμή κιόλας να το κόψουν! Αν κρίνω από τον αριθμό των επισκεπτών, δεν είναι πολλοί αυτοί που πείστηκαν παρόλο που οι πνεύμονες του καπνιστή ήταν πραγματικά μαύροι και μου θύμισαν κάτι σε πέτρωμα, μόλυβδο για την ακρίβεια!

Στην τελευταία αίθουσα βρίσκονται εκτεθειμένα έμβρυα στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Πολλοί λένε πως είναι το σκληρότερο θέαμα, εμένα δε με άγγιξε και τόσο. Μερικές φορές ένιωσα ανατριχίλα με τα εκθέματα, όχι όμως με τα έμβρυα.

Τέλος, σου δίνεται η δυνατότητα να αγγίξεις κάποια όργανα. Πήρα στα χέρια μου ένα κομμάτι μυός (από τον βραχίονα μου είπαν) και έναν αριστερό νεφρό. Η αίσθηση ήταν περίεργη αν και στην ουσία ήταν σα να πιάνεις ένα κομμάτι πλαστικό, αφού όλα τα σώματα και τα όργανα έχουν υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία «πλαστικοποίησης», Πολυμερής Συντήρηση ονομάζεται, ώστε να διατηρούνται.

Για να πεις ότι είδες και διάβασες επαρκώς τα εκθέματα χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα δίωρο. Κυριακή απόγευμα ίσως να μην ήταν η καλύτερη επιλογή να πάμε, δεδομένου ότι είχε πολύ κόσμο. Γι΄αυτό θα πρότεινα εάν διαθέτετε χρόνο καθημερινές πρωί να την επισκεφθείτε τότε, με την επιφύλαξη όμως ότι μπορεί να πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σχολεία εκείνες τις ώρες (δεν το γνωρίζω). Σκέφτομαι να την επισκεφθώ και πάλι για να μπορέσω να τα ξαναδώ με μεγαλύτερη προσοχή, ωστόσο το «τσιμπημένο» εισιτήριο των 16 ευρώ (14 ευρώ φοιτητικό ή senior 65+) αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα.

Στο τέλος της έκθεσης ξαφνιαστήκαμε μάλλον δυσάρεστα, βλέποντας την παραπάνω επιγραφή για τη διοργάνωση. Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς κάποιος υπεύθυνος δεν πρόσεξε κάτι τόσο οφθαλμοφανές, σε μία έκθεση που επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά, τη στιγμή που κατά τα άλλα οι περιγραφές ήταν πολύ σωστά μεταφρασμένες και διατυπωμένες.

Σε σχέση με την κριτική που έχει ασκηθεί για την έκθεση, προσωπικά θεωρώ ότι η έκθεση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τέχνη. Για μένα πρόκειται για καθαρά επιστημονική και εκπαιδευτική έκθεση. Το ηθικό ζήτημα που προκύπτει για την προέλευση των σωμάτων (από κινέζους πολιτικούς κρατούμενους;), δεν το γνωρίζω και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω. Σαφώς βέβαια είμαι απόλυτα υπέρ της άποψης ότι για να χρησιμοποιηθεί ένα σώμα κατ΄αυτόν τον τρόπο πρέπει να έχει τη ρητή συγκατάθεση του θανόντος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εισιτήρια, τις ώρες λειτουργίας και γενικά τη διοργάνωση θα βρείτε στα:

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.