XBLOG logo @2x

Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Γιώργος Παπανδρέου, Συνέντευξη Τύπου, ΔΕΘ

«Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις. Έχω την βούληση να πάρω δύσκολες αποφάσεις. Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν είμαι όμηρος κανενός» με την φράση αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου  στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την αποφασιστικότητα του να εφαρμόσει το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών για την ανάταξη της οικονομίας και τους κράτους.

Έθεσε το πολιτικό διακύβευμα της εκλογικής μάχης, λέγοντας ότι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες είναι: «Ή συνεχίζουμε την παρακμή και τον κατήφορο της χώρας ή θα πάρουμε αποφάσεις για μια νέα πορεία εθνικής ανάτασης»; Κατέστησε σαφές ότι στις 4 Οκτώβριου συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την Ελλάδα  και υπογράμμισε  ότι η παρακμή της χώρας οφείλεται στις επιλογές και τις πολιτικές της κυβέρνησης, που δημιούργησαν και γιγάντωσαν ένα πελατειακό και σπάταλο κράτος.

«Ο οδικός χάρτης  για διέξοδο από την κρίση αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο  για την ανάταση της Ελλάδας» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Θα είμαι σωστός δίκαιος και αποτελεσματικός. Η κυβέρνηση ήταν δυσάρεστη για την χώρα αλλά ευχάριστη για τους λίγους και ισχυρούς».

Το ερώτημα δεν είναι από πού θα βρεθούν τα λεφτά για την υλοποίηση του προγράμματος των πρώτων 100 ημερών, αλλά  που πήγαν τα λεφτά, ειπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι τα έσοδα θα προέλθουν από την αναθέρμανση της οικονομίας και από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο δεν θα πληρώνουν η μεσαία τάξη και οι χαμηλόμισθοι, αλλά  οι πλουσιότεροι που έχουν φορολογική ικανότητα.

«Δεν έχω σκοπό να φορτώσω το δημόσιο με νέα χρέη» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε απογραφή αλλά σε καταγραφή, καθώς δεν θέλει να πλήξει το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει σε εκλογές εάν έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, είπε : «Όταν παίρνεις κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι εντολή του λαού να κυβερνήσεις. Θα διαμορφώσω  ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, αλλά ο λαός θα μας δώσει μια ισχυρή αυτοδύναμη πλειοψηφία».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε το στίγμα συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας ότι θα είναι μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό και θα αξιοποιηθούν στελέχη και εντός και εκτός Βουλής, καθώς και προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό.

Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να προχωρήσει στην διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σύστημα.

«Θέλω ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Καθαρές σχέσεις και καθαρούς κανόνες» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης και  υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές, προκειμένου να θωρακίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, ενώ θα προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, σε ότι αφορά την ενταξιακή της πορεία, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας και η όποια  απόφαση θα ληφθεί μετά από αξιολόγηση των βημάτων της γείτονος στο Κυπριακό και στα διμερή θέματα. «Εγώ δεν θα φυγομαχήσω, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επέμενε στην εθνική κόκκινη γραμμή για το Σκοπιανό, λέγοντας ότι θα διαπραγματευτεί με  δυναμισμό, όπως έκανε και στο παρελθόν.

Αποσπάσματα της συνέντευξης Τύπου μπορείτε να δείτε στο youtube.com/PasokWebTv.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.