XBLOG logo @2x

Συνέντευξη με τον Tolis Q

Ο Tolis Q γεννήθηκε στη Γερμανία το 1974, έζησε εκει για 10 χρόνια και μετά επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε ενεργά από το 1993 με το απόλυτο μουσικό κίνημα της δεκαετίας του ’90, τη Psychedelic Trance, παίζοντας ως dj σε events και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να ασχολείται με το αγγλικό progressive house και να συνδυάσει το electro, house, trance, techno και tech house ήχους.

Σήμερα ο Tolis Q είναι από τους πιο γνωστούς djs στην Ελλάδα, έχοντας περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τα decks των Kalua, Umatic, +Soda, Cavo Paradiso, Venue, Luv κλπ και έχοντας παίξει πλάι σε καταξιωμένους djs παγκοσμίως (Dave Seaman, Luke Chable, Miss Yeti, Anthony Pappa, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και το δικό του label, την Quantized Music. Δείτε τι μου είπε στη συνέντευξη που κάναμε μέσα στο καλοκαίρι για το clubber.gr.

– Ξεκινάμε με μία λίγο κλασική ερώτηση σε τέτοιες συνεντεύξεις… Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το djing και τον χώρο αυτό γενικά;

Tolis Q: Ξεκίνησα ως clubber. Πήγαινα σε πάρτι γιατί μου άρεσε η μουσική, ο χορός και όλο το κλίμα που επικρατούσε τότε. Το μικρόβιο το κόλλησα στο dance floor και σιγά σιγά άρχισα να μαζεύω μουσική για να ακούω σπίτι μου. Στην συνέχεια σε κάποιο σπιτικό πάρτι βρέθηκα να παίζω τις μουσικές που είχα μαζέψει και η ιδέα άρχισε να μεγαλώνει. Έτσι μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκα να ανοίγω ξένους και να οργανώνω τα δικά μου πάρτι.

– Έχεις ή είχες κάποιες επιρροές στο στυλ της μουσικής σου; Κάποια πρότυπα ίσως που είχες όταν ξεκίνησες;

Tolis Q: Επιρροές πάντα υπάρχουν. Ειδικά στην αρχή. Εμφανείς και μη. Και το λέω αυτό μιας και έχω πολλές επιρροές και ακούσματα τα οποία επί το πλείστον δεν προέρχονται μέσα από την ηλεκτρονική μουσική. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι οι επιρροές μου περιλαμβάνουν τους Pink Floyd, τους Sweet Smoke και τους Ozric Tentacles μέχρι τη Madonna, τον Michael Jackson, τους Duran Duran και τους New Order. Από την ηλεκτρονική μουσική είχα εντυπωσιαστεί πολύ από τους Prodigy και τους Future Sound Of London που ήταν και από τα πρώτα μου ηλεκτρονικά ακούσματα. Επίσης θέλω να αναφέρω και τον James Monro της Flying Rhino, ο οποίος είναι ο all time favorite dj για μένα, έχοντας επηρεάσει πολύ και τον τρόπο που παίζω, αλλά συνέβαλε και σημαντικά στο να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με το djing!

– Πέρα από dj κάνεις και τις δικές σου παραγωγές. Αυτό ξεκίνησε μαζί με το μικρόβιο του dj ή ήρθε αργότερα;

Tolis Q: Οι παραγωγές ήρθαν αρκετά αργότερα. Κάποια στιγμή άρχισα να αισθάνομαι ότι με το να παίζω στα set μου μόνο κομμάτια άλλων δεν μου έφτανε. Ήθελα να δημιουργήσω ένα πιο ιδιαίτερο ήχο και ο μόνος τρόπος ήταν να γράψω τη δική μου μουσική. Έκανα τα πρώτα βήματα πριν από 4-5 χρόνια, προσπαθώντας να εξωτερικεύσω τη μουσική που είχα στο μυαλό μου. Λίγο αργότερα αφότου ξεκίνησα να ασχολούμαι ένας φίλος με σύστησε στον Ανδρέα Μαρκαντώνη (Ad.Mark) ο οποίος ήταν και αυτός στα πρώτα του βήματα στο music production και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι μαζί. Η χημεία μας ταίριαξε απόλυτα και παρ’ όλες τις δυσκολίες αυτής της συνεργασίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα και πολύ πετυχημένα. Αυτό τον καιρό μάλιστα κυκλοφορεί ένα remix μας σε D-Nox & Beckers στην ελβετική Kumquat Tunes, ένα track στη σουηδική Spiral Trax και, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, ένα remix στο Black Box του Jim Rivers για λογαριασμό της Global Underground που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο.

– Ξεκίνησες πρόσφατα το δικό σου label, με την ονομασία Quantized Music. Μίλησέ μας λίγο γι΄ αυτό…

Tolis Q: Το label ήταν κάτι το οποίο γύρναγε στο μυαλό μου πολλά χρόνια… Όταν γνώρισα τον Alex Radical (το έτερον ήμισυ στο label) συνειδητοποιήσαμε ότι και οι δύο το είχαμε στο νου να το κάνουμε κάποια στιγμή. Έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά και την εμπειρία μας πάνω την μουσική βιομηχανία, και να βάλουμε μπρος την Quantized Music. Πριν ένα μήνα περίπου είχαμε την πρώτη μας κυκλοφορία από Phatjak σε βυνίλιο και digital μορφή! Βασικός μας στόχος είναι να κυκλοφορούμε μουσική με σύγχρονη χορευτική άποψη, χωρίς να περιοριζόμαστε σε ταμπέλες και στυλ. Δεν θέλουμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο ήχο και να ακούγονται όλα τα releases ίδια. Γι΄ αυτό κιόλας προσπαθούμε σε κάθε κυκλοφορία να έχουμε κομμάτια από ξένους ή έλληνες καταξιωμένους καλλιτέχνες που μας εκφράζουν μέχρι νέους άγνωστους και γιατί όχι ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες.

– Επόμενη κυκλοφορία του label;

Tolis Q: Η επόμενη κυκλοφορία είναι σχεδόν έτοιμη. Είναι ένα δικό μου track σαν “Tolis Q & Ad.Mark” πάντα με remixes από Christian Cambas, Miltos T και Midnight Pulse. Ετοιμάζεται επίσης ένα EP από Midnight Pulse που είναι φοβερά ταλαντούχοι και ανερχόμενοι και βλέπουμε… υπάρχουν σχέδια και για αλλά δύο EPs, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτά!

– Εδώ και καιρό ακούμε όλοι περί της κρίσης του clubbing στην Ελλάδα, αν και τα πράγματα δεν είναι “σκούρα” μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τι φταίει κατά τη γνώμη σου; Φταίνε οι club owners που έχουν μόνο στόχο το γρήγορο χρήμα; Φταίει ότι ο χώρος δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει (πχ ένα καθαρό dance ραδιόφωνο); Φταίει κάτι άλλο; Η άποψή σου για το θέμα;

Tolis Q: Τα πράγματα δεν είναι σε καλή φάση και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν ξέρω αν φταίνε οι club owners ή η πολιτεία που, όχι μόνο δεν υποστηρίζει τη σκηνή, αλλά τη χρησιμοποιεί και ως “μαύρο πρόβατο” για να ρίχνει τα στραβά της κοινωνίας που δεν μπορεί ή δεν θέλει να χειριστεί αυτή. Τελευταία αυτό που μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό είναι ότι μάλλον είναι ώρα να σκάσει κάτι εντελώς καινούργιο. Όχι κάτι σαν το electro πριν μερικά χρόνια, αλλά κάτι με μία εντελώς διαφορετική μουσική και κουλτούρα που θα δημιουργήσει ενδεχομένως μια νέα μουσική επανάσταση παρόμοια με το rave κίνημα στις αρχές των 90’s. Μη με ρωτήσεις τι θα είναι αυτό ή πώς θα μοιάζει. Θα ήθελα κι εγώ πολύ να ξέρω…

– Από τα πάρτι που έχεις παίξει θα ήθελα να μου πεις ποιο ήταν το καλύτερο και για ποιο λόγο και ποιο ήταν το χειρότερο επίσης αναφέροντάς μου το λόγο.

Tolis Q: Wow, καλά πάρτι πολλά! Το ποιο ήταν το καλύτερο είναι δύσκολο να το πω, πολλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα! Θα αναφέρω ένα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Πριν τρία χρόνια έπαιξα σε ένα υπαίθριο πάρτι λίγο έξω από το Tel Aviv! Φανταστικός κόσμος, o οποίος με το που έμπαινε στο πάρτι πήγαινε μπροστά από τον dj και άρχιζε να χορεύει, απίστευτο vibe και φοβερή οργάνωση! Τα άσχημα πάρτι προσπαθώ να τα διαγράφω από τη μνήμη μου…

– Περνάνε τα χρόνια και για τον x ή ψ λόγο ο Tolis Q αποφασίζει να σταματήσει να ασχολείται με το djing και την παραγωγή. Με τι θα σου άρεσε να ασχοληθείς τότε;

Tolis Q: Με την άλλη μεγάλη μου αγάπη, που είναι το αρχιτεκτονικό και τεχνικό σχέδιο… Autocad-ίστας όπως μας λένε στην πιάτσα!

– Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Tolis Q: Υπάρχει πολλή δουλεία που πρέπει να γίνει γύρω από το label αυτή τη στιγμή. Πρέπει να αναπτυχθεί το promotion του label, να ανέβει το website quantized-music.com που είναι σχεδόν έτοιμο και να ετοιμάσουμε επερχόμενες κυκλοφορίες. Επίσης έχουμε στο μυαλό μας και κάποια label πάρτι για τον χειμώνα. Θέλω να συνεχίσω τις παραγωγές μου με τον Ad.Mark που είναι σε πολύ καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πολύ υλικό το οποίο πρέπει να τελειώσουμε στους επόμενους 2-3 μήνες! Τέλος θέλω να συνεχίσω τα dj set μου εντός και εκτός Αθηνών!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.