XBLOG logo @2x

Σεισμός 6,3R στην Ιταλία: 150 νεκροί, 1.500 τραυματίες, 40.000 άστεγοι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε η περιοχή του Αμπρούτσο από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την νύχτα και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 150 άτομα.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500, ενώ περισσότεροι από 40.000 έχουν μείνει άστεγοι, αφού δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Άκουιλα, σημειώθηκε στις 3:32 τη νύχτα, διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Για την επιστροφή των Ελλήνων σεισμοπαθών στην Ελλάδα, οι αεροπορικές εταιρείες Aegean και Ολυμπιακές Αερογραμμές σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προσφέρουν δωρεάν μεταφορά με πτήσεις τους από τη Ρώμη. Η ελληνική Πρεσβεία θα καταρτίσει σχετικό κατάλογο σεισμοπαθών και θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από τη σεισμόπληκτη περιοχή στη Ρώμη. Στον κατάλογο δύνανται να συμπεριληφθούν και άτομα τα οποία θα προσκομίσουν στην Πρεσβεία βεβαίωση της ιταλικής αστυνομίας ότι είναι σεισμοπαθείς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Κασσίμης, είπε:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το τραγικό γεγονός το οποίο συνέβη στην πόλη L’Aquila της Ιταλίας με το σεισμό ο οποίος έγινε μέσα στη νύχτα σήμερα ξημερώματα.

Μόλις το πληροφορηθήκαμε επικοινώνησα με την Υπουργό Εξωτερικών την κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και η οποία έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων υπό το Γενικό Γραμματέα τον κ. Αγαθοκλή.

Ταυτόχρονα η κα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό της τον κ. Frattini, στον οποίο διαβίβασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης και την ετοιμότητα να συνδράμει με διασώστες και υλικό, αν της ζητηθεί.

Ταυτόχρονα με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών του κ. Παυλόπουλου, ετοιμάστηκε ένα C-130 με 15 διασώστες της ΕΜΑΚ και 15 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη των ειδικών Μονάδων του στρατού και υλικό έτοιμο να μεταβεί εκεί.

Η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής η ιταλική Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά βρισκόμαστε σε άμεση ετοιμότητα για να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία.

Ταυτόχρονα από το πρωί εκινητοποιήθη η Πρεσβεία μας στη Ρώμη, τα στελέχη της Πρεσβείας και του Προξενείου, μετέβησαν  στην πόλη L’Aquila. Υπήρξαν προβλήματα στην διαδρομή λόγω του αποκλεισμού που είχε γίνει από τα πολλά οχήματα.  Κατάφεραν και έφτασαν στην πόλη. Επισκέφθηκαν πρώτα απ’ όλα το Σαν Σαλβατόρε το νοσοκομείο, όπου εκεί διεπιστώθη ότι υπήρχε μία φοιτήτρια με σπασμένο το χέρι, αλλά κατά τα άλλα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Το όνομά της είναι Γιάγιου Ιωάννα.

Ταυτόχρονα από εκεί διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Πεσκάρα, η Διονυσία Κουφολιά – η οποία ήταν στο σπίτι το οποίο κατέρρευσε μαζί με τον αδελφό της και έναν άλλο φοιτητή – και ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, μετεφέρθησαν στο νοσοκομείο στην Πεσκάρα και είναι καλά στην υγεία τους.

Ο αδελφός της Διονυσίας Κουφολιά Βασίλης, ο οποίος ήταν στο ίδιο κτίριο, είναι ακόμα εγκλωβισμένος έως τώρα, επικοινωνεί όμως με τους διασώστες, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό στοιχείο όσον αφορά την υγεία του. Ο δε τρίτος φοιτητής απεγκλωβίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θέλω να σας πω ότι η Επίτιμη Πρόξενος μας στην Αγκόνα μετακινήθηκε ήδη προς την Πεσκάρα για να επισκεφθεί τους δύο φοιτητές οι οποίοι είναι εκεί τραυματισμένοι.

Το κλιμάκιό μας στην L΄Aquila συγκεντρώνει τους Έλληνες φοιτητές οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν εις την Ελλάδα, με στόχο να τους παρέξει τα ταξιδιωτικά έγγραφα – εφόσον τα έχουν χάσει στις καταστροφές – και να τους μεταφέρει με λεωφορεία τα οποία έχει εξασφαλίσει η Πρεσβεία μας στη Ρώμη, στο αεροδρόμιο της Ρώμης, όπου οι δύο αεροπορικές μας εταιρείες η Ολυμπιακή και η Aegean, προσεφέρθησαν για να τους μεταφέρουν στο τόπο της καταγωγής τους δωρεάν. Και αυτό εννοώ όχι μονάχα Ρώμη – Αθήνα, αλλά και στις πόλεις καταγωγής τους, εφόσον έχουν πτήσεις που βρίσκεται η οικογένειά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους Κύπριους φοιτητές. Έχει ενημερωθεί ήδη και η Κυπριακή Πρεσβεία στη Ρώμη από τις δυο αεροπορικές μας εταιρείες.

Θέλω να τονίσω ότι από το πρωί επανειλημμένα η Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τις αρμόδιες ιταλικές αρχές, αλλά  είμαστε και σε συνεχή επικοινωνία, ώστε βήμα-βήμα να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονταν στην πόλη της καταστροφής.

Είμαστε ευτυχείς διότι μέσα σε αυτή την καταστροφή και τη δυστυχία δεν είχαμε κανένα θύμα. Ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί κατά πολύ και ο αριθμός των θυμάτων των Ιταλών της περιοχής αυτής.

Η Ελλάς είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της όχι μονάχα στους Έλληνες και τους Κυπρίους, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον το ζητήσει. Ευχαριστώ πολύ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.