XBLOG logo @2x

Παχυσαρκία: Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους!

Παχυσαρκία

Η 24η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μιας πάθησης που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί εκθετικά παγκοσμίως, αποτελώντας ένα από τα δυσκολότερα και πιο διαδεδομένα προβλήματα δημόσιας υγείας της σημερινής κοινωνίας. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν κάνει διακρίσεις και αφορά τόσο ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και όλες τις ηλικιακές ομάδες, από την παιδική μέχρι και την τρίτη ηλικία.

Η δυναμική εμφάνιση της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, δημιουργεί ανησυχία για την υγεία των «αυριανών ενηλίκων», καθώς είναι γνωστή και επιστημονικά κατοχυρωμένη η σύνδεσή της με πλήθος σοβαρών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδιαιμίες, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. Η επιστήμη πλέον εστιάζει στην εύρεση των κυριότερων αίτιων αυτής και κυρίως των αποτελεσματικότερων μέσων θεραπείας και πρόληψης. Η πρόληψη πρέπει να αρχίζει ήδη από την παιδική ηλικία, γιατί σε αυτή την ηλικία το παιδί αναπτύσσει τις διατροφικές του συνήθειες, καθώς και μαθαίνει την ύπαρξη της άσκησης στην καθημερινότητά του, συνήθειες που θα το ακολουθήσουν και μετά στην ενήλικη ζωή.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • Περίπου 1.6 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι
  • Τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι
  • Εκτιμάται ότι 20 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα παγκοσμίως
  • Μέχρι το 2015 αναμένεται ότι 2,3 δις άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι, ενώ η παχυσαρκία πλέον θα πλήττει 400 εκατ. ενήλικες

Σήμερα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων κυμαίνεται μεταξύ 30% – 80%, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Από στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας προκύπτει ότι το 63% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι και το 19% παχύσαρκοι. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους πιο παχύσαρκους λαούς.

Τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική ομάδα κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον IOTF (International Obesity Task Force), το 20% των παιδιών στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα και από αυτά το 1 στα 3 είναι παχύσαρκο. Σε πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου φάνηκε ότι στην Ελλάδα ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό φτάνει στο 26,9% και 11,1% αντίστοιχα.

Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και οι μελλοντικές προβλέψεις δυσμενείς. Από μικρές ηλικίες, λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση, ώστε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Ενημέρωση υπάρχει πλέον παντού, ας κινητοποιηθούμε, λοιπόν, κάνοντας μικρές αλλαγές καθημερινά, τόσο στον δικό μας τρόπο ζωής, αλλά και της οικογένειάς μας, ώστε το πρόβλημα της παχυσαρκίας με όλα τα συνακόλουθα νοσήματα του να σταματήσει επιτέλους να εξαπλώνεται με τόσο γοργούς ρυθμούς.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.