XBLOG logo @2x

Πάμε καλά: Ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση

Οικογένεια στο laptop

Η ανοδική τάση των τελευταίων ετών συνεχίζεται, τόσο όσον αφορά στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 47,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 42,4%, όπως προκύπτει από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά για το 2009 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, internet cafe κλπ.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το διάστημα 2005-2009 είναι 13,6% για τη χρήση του Η/Υ και 17,4% για τη χρήση του διαδικτύου.

Εντατικοποίηση καταγράφεται στη συχνότητα χρήσης του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, χρήση καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή πραγματοποιεί το 64,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Προφίλ χρηστών του διαδικτύου – Λόγοι χρήσης

Ο μέσος χρήστης του διαδικτύου είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και είναι μισθωτός.

Συγκεντρωτικά ανά κατηγορία χρήσης του διαδικτύου τα ποσοστά χρήσης, για προσωπικούς λόγους, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι:

  • Επικοινωνία 78,2%
  • Αναζήτηση πληροφοριών και online υπηρεσιών 93,1%
  • Τραπεζικές συναλλαγές 13,2%
  • Υπηρεσίες εκπαίδευσης 61,3%
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση 28,3%

Οι κυριότεροι λόγοι πλοήγησης στο διαδίκτυο είναι:

  • Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες 77,8%
  • Αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων 72,9%
  • Αναζήτηση πληροφοριών για ταξίδια και καταλύματα 58,1%
  • Αναζήτηση πάσης φύσεως πληροφοριών με σκοπό τη γνώση 54,9%
  • Ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών 50,0%
  • Αποστολή μηνυμάτων σε chat sites, blogs, ομάδες συζήτησης (MySpace, Facebook), συμμετοχή σε forums, ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (πχ MSN) 42,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος λόγος είναι ο κυριότερος για την ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών (44,0%).

Νοικοκυριά και Νέες Τεχνολογίες

Το 38% των νοικοκυριών της χώρας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών. Σε σχέση με το 2005, που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,7%, η αύξηση είναι περίπου 75%. Από τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 87% διαθέτει σύνδεση ευρείας συχνότητας (DSL, SHDSL, καλωδιακή, UMTS) και η κυριότερη συσκευή με την οποία συνδέονται στο διαδίκτυο είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής (98%).

Αναλυτικά, ολόκληρη την έρευνα, μαζί με τα σχετικά γραφήματα, μπορείτε να τη δείτε σε αρχείο .PDF με ένα κλικ εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.