XBLOG logo @2x

Ξεκίνησε η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

Μετά την “πρόβα τζενεράλε” που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο.

Οι τρεις γερανοί που έχουν στηθεί για το σκοπό αυτό μετέφεραν σήμερα τον δευτερο λίθο της βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα. Ο λίθος που βρισκόταν μέσα σε μεταλλικό κιβώτιο, ζυγίζει 2,3 τόνους, η επιχείρηση μεταφοράς του διήρκεσε περίπου μία ώρα και τοποθετήθηκε στον τελευταίο όροφο του γυάλινου νέου μουσείου.

Οι μεταφορές των αντικειμένων θα πραγματοποιούνται μόνο όταν οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, καθώς και όταν υπάρχουν χαμηλοί δείκτες υγρασίας. Τα κιβώτια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των αρχαιοιτήτων είναι μεταλλικά, με ξύλινη επένδυση στο εσωτερικό τους και ειδικό αφρώδες υλικό. Με τους γερανούς θα μεταφερθούν 154 αντικείμενα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αγαλμάτων και άλλων αντικειμένουν που θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο Ακρόπολης πλησιάζει τα 246 γλυπτά, τα οποία όλα μαζί ζυγίζουν περίπου 113 τόνους.

Η μεταφορά θα κοστίσει περίπου 1.600.000 ευρώ, θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ το νέο Μουσείο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2009.

Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το set μου στο flickr, με φωτογραφίες από παλαιότερη βόλτα μου στην Ακρόπολη.

[via, via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.