XBLOG logo @2x

Μπάχαλο… με Αποδείξεις!

Από την αρχή του έτους μαζεύουμε αποδείξεις! Ναι, αποδείξεις, από κάθε αγορά που κάνουμε (προϊόντων ή υπηρεσιών). Σούπερ μάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, υδαυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εκτός από τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ), απ΄ότι λέει έως τώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Νέο “χόμπι” λοιπόν η συλλογή αποδείξεων, για να πληρώσουμε λιγότερα στην εφορία στο τέλος του έτους.

Στο τέλος, απ΄ότι λένε υπουργοί και υφυπουργοί, δε θα χρειαστεί να δώσουμε όλο το… πακέτο αποδείξεων στη ΔΟΥ που ανήκουμε, αλλά θα συμπληρώσουμε λένε μία φόρμα στην οποία θα γράφουμε το ΑΦΜ της επιχείρησης που μας έκοψε την απόδειξη, την επωνυμία, την ημερομηνία και το ποσό. Δηλαδή αν εσύ έχεις μαζέψει για παράδειγμα 2.000 αποδείξεις, θα φας 1-2-3 μέρες γράφοντας τα στοιχεία των αποδείξεων που έχεις! Και καλά εσύ, είσαι 20, 30, 40, άντε 50 χρονών και μπορείς να το κάνεις (με λίγη γκρίνια, αλλά το κάνεις).

Ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό πώς θα κάνει κάτι τέτοιο;

Προ ημερών, σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μοιράζεται την απόδειξη μία παρέα πχ 10 ατόμων σε μια ταβέρνα; Και η απάντηση; “Θα παίρνει ο καθένας απόδειξη για αυτά που του αναλογούν!”, είπε ο υπουργός και με έστειλε αδιάβαστο, δε γίνονται αυτά!

Το κράτος τόσα χρόνια αδυνατεί να “τσιμπήσει” τα καταστήματα που φοροδιαφεύγουν και δεν κόβουν αποδείξεις, πετώντας έτσι το μπαλάκι στους πολίτες, με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Και φυσικά όσοι “είχαν μάθει” να μην κόβουν αποδείξεις, θα συνεχίσουν να το κάνουν, ακόμα και αν αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό, αφού πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός πολιτών που πάνω στην αφηρημάδα του δε θα ζητήσει απόδειξη.

Φίλος πριν από μερικές μέρες μου έλεγε περιστατικό σε ταβέρνα: Ο λογαριασμός ήταν περίπου 160 ευρώ, ζητούν απόδειξη, τους φέρνουν απόδειξη 90 ευρώ. Ζητάνε απόδειξη για όλο το ποσό, τους φέρνουν 2-3 άλλες αποδείξεις, αλλά και πάλι συνολικά οι αποδείξεις δεν έβγαιναν 160 ευρώ που έπρεπε να είναι. Με τα πολλά, τους έκοψαν ακόμα μία απόδειξη για να συμπληρωθεί το ποσό.

Σε άλλες ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες δεν κόβουν απλά καθόλου απόδειξη, στη δίνουν μόνο αν τη ζητήσεις.

Με τους γιατρούς τι θα γίνει; Όταν πάει κάποιος στο γιατρό, που έχει 600-700 ευρώ να περάσει το μήνα και του πει ο ντόκτορ “150 με απόδειξη, 100 χωρίς απόδειξη”, τι θα προτιμήσει;

Επίσης, όσοι κάνουν συχνά αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού και δεν αγοράζουν για παράδειγμα από το Πλαίσιο, το e-shop και τα Multirama, τι αποδείξεις θα παρουσιάσουν;

Είμαι περίεργος να δω αν και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο. Μην φτάσουμε μόνο στο τέλος του έτους και πει ο υπουργός “Μαζεύατε αποδείξεις; Πετάξτε τις, δε χρειάζονται”.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.