XBLOG logo @2x

Λύσεις Storage, Οι κυριότερες τάσεις για το 2010

Το 2009 ήταν μια χρονιά αναταράξεων, καθώς οι εταιρίες αντιμετώπισαν πιέσεις από όλες τις πλευρές, από το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αλλαγές στη ζήτηση, έως και τη μείωση των προϋπολογισμών. Πρόσφατη έρευνα της HP αποκάλυψε ότι οι οικονομικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να είναι απρόβλεπτοι, γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνολογική προσέγγιση των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις συνεχείς αλλαγές του περιβάλλοντος.

Οδεύοντας προς το 2010, αναδεικνύονται νέες και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες που δημιουργούν μια συγκλίνουσες υποδομές (converged infrastructure), οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στις λειτουργικές τους διαδικασίες. Ενοποιώντας τα συστήματα υπολογιστών, δικτύωσης και storage, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τους τεχνολογικούς πόρους που ενισχύουν την καινοτομία.

H αξιοποίηση νέων λύσεων storage θα παίξει ρόλο-κλειδί για όσες επιχειρήσεις θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές κατά την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης. Η HP θεωρεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις στον τομέα του storage που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αύξηση της επιχειρηματικής ευελιξίας.

Το υπάρχον σκηνικό

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της HP αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι οικονομικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να είναι απρόβλεπτοι. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισαν την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη τεχνολογική προσέγγιση, ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές των αναγκών των πελατών. Για τις ανάγκες της έρευνας διεξήχθησαν:

  • 435 λεπτομερείς συνεντεύξεις με επικεφαλής τμημάτων πληροφορικής και εξειδικευμένα στελέχη από μεγάλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
  • 164 λεπτομερείς τηλεφωνικές συνεντεύξεις με διευθύνοντες σύμβουλους και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Το 25% των συνεντεύξεων αφορούσε επιχειρήσεις που απασχολούσαν από 500 έως 999 υπαλλήλους, με τις υπόλοιπες συνεντεύξεις να αφορούν οργανισμούς με πάνω από 1.000 υπαλλήλους.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, η αγορά λύσεων storage για επιχειρήσεις σημείωσε για άλλη μια φορά πτώση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την IDC. Ωστόσο, σημειώθηκε ανάπτυξη της τάξης του 7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση των επενδύσεων σε λύσεις storage.

Καθώς η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει, οι επιχειρήσεις απαιτούν περισσότερες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων. Σύμφωνα με την IDC, το μέγεθος των συστημάτων storage με βάση δίσκους αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 2.661 petabytes. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποθήκευση αυτού του όγκου δεδομένων θα χρειάζονταν πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια CD.

Οι τάσεις για το 2010

Το 2010 αναμένεται η ανάδειξη νέων τεχνολογιών που δημιουργούν μια συγκλίνουσες υποδομές, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Η υλοποίηση νέων λύσεων storage θα διαφοροποιήσει καθοριστικά όσες εταιρείες τις επιλέξουν και θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Η HP θεωρεί ότι οι ακόλουθες τάσεις θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές ως προς την ευελιξία των επιχειρήσεων και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους μέσα στο 2010.

  • Storage virtualization: Αναμένεται να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των data centers και στη μείωση του κόστους. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν πλήρως τις εικονικές υποδομές, οι λύσεις storage και δικτύωσης, αλλά και οι servers θα πρέπει να «συγκλίνουν» μεταξύ τους. Μέσω των λύσεων virtualization, οι οποίες αποτελούν το κύριο όχημα για αυτή τη σύγκλιση, εξαφανίζονται τα «τεχνολογικά φράγματα» που οδήγησαν στη δημιουργία περιβαλλόντων data centers που ήταν δύσκολα στη διαχείριση, κοστοβόρα και μη επαρκώς αξιοποιήσιμα.
  • Storage με βάση το cloud computing: Συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσφέρουν και αποθηκεύουν διαρκώς αυξανόμενους όγκους δεδομένων. Ο όρος cloud computing έκανε την εμφάνιση του το 2006, αλλά ο σαφής ορισμός του αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές ερμηνείες, οι προμηθευτές λύσεων storage είναι αυτοί που έχουν βρει τις πιο βιώσιμες λύσεις για την εκμετάλλευση του cloud computing. Η IDC προβλέπει ότι η συνολική αξία του κλάδου του cloud computing θα ανέλθει περίπου στα $42 δισεκατομμύρια έως το 2012.
  • Αποφυγή αποθήκευσης επαναλαμβανόμενων δεδομένων (data deduplication): Βοηθά ώστε η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και η αρχειοθέτηση να γίνονται πιο αποδοτικά, τόσο ως προς το κόστος, όσο και ως προς τη χωρητικότητα. Η σχετική τεχνολογία ακόμη εξελίσσεται, αλλά έχει αρχίσει να καθίσταται σε μια από τις κυριότερες τεχνολογίες storage για τις επιχειρήσεις. Όσο περνά ο καιρός, οι λύσεις για την αποφυγή αποθήκευσης επαναλαμβανόμενων δεδομένων θα ενοποιηθούν περαιτέρω, θα ενισχύουν τη χωρητικότητα, θα βελτιώνουν την ταχύτητα και θα μειώνουν το κόστος.
  • Τεχνολογία Solid State Storage: Αφήνει υποσχέσεις για την αλλαγή της αγοράς δίσκων υψηλής απόδοσης. Οι εταιρείες είναι προσεκτικές ακόμη ως προς την υιοθέτηση τους, καθώς η τεχνολογία αυτή ακόμη ωριμάζει, αλλά το δέλεαρ της αξιοπιστίας που εμφανίζει η τεχνολογία Solid State Storage, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που οι πάροχοι αυτών των λύσεων έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος κτήσης.
  • Green storage: Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι απλώς μόδα, καθώς ο κλάδος συνειδητοποιεί και τα επιχειρηματικά οφέλη που προκύπτουν από την «πράσινη στροφή» των τεχνολογικών υποδομών. Το ρυθμιστικό πλαίσιο πιέζει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ακόμη και από κάθε σημείο του data center τους. Ακόμη, οι επιχειρήσεις επαναξιολογούν τον τρόπο παραγωγής, διανομής και χρήσης των τεχνολογικών πόρων, καθώς οι οικονομικές πιέσεις κάνουν τους προϋπολογισμούς για δαπάνες πληροφορικής ακόμη πιο σφιχτούς. Αυτή η τάση για μείωση των δαπανών φέρνει πιο κοντά την υιοθέτηση πρωτοβουλιών green storage, καθώς οι τελευταίες αποδεικνύονται αποδοτικές ως προς το κόστος και ιδιαίτερα επεκτάσιμες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.